Vatten, biologisk mångfald och småskaliga bönder i fokus på årets Världsvattendag

Hur hänger vatten, biologisk mångfald och svensk matproduktion ihop? Och vad krävs för att bygga ett hållbart och motståndskraftigt samhälle i en tid av klimatförändringar? Det var några av frågorna som lyftes under seminariet "Vatten och biologisk mångfald för klimatet", arrangerat av Vi-skogen, SIWI – Stockholm International Water Institute och UN Global Compact Network Sweden i samband med Världsvattendagen.

Klimatförändringarna är inte längre ett framtidsscenario – de är här och påverkar oss redan idag. Även i Sverige ser vi tydliga effekter på jordbruket och tillgången till vatten. Samtidigt förlorar vi värdefull biologisk mångfald i en oroande takt.

– Vi människor är kunder av de tjänster som ekosystemet ger. Vi är kunder av syre, vatten, biologisk mångfald, och vi måste värna dessa resurser. Men vi behöver även ha bonden i fokus. Det är på bondens mark som vår mat produceras, sa Matilda Palm, klimatrådgivare på Vi-skogen, under seminariet.

Under samtalet blev det tydligt att vi ofta tar naturens funktioner för givna – trots att de är grunden till allt vi behöver för att leva: mat, vatten, luft och hälsa. Samtidigt står vi inför stora utmaningar. Regler, arbetssätt och modeller som fungerar i dagens samhälle är inte alltid anpassade till de klimatförändringar och miljöförluster vi ser. Det krävs nya lösningar – och det krävs samarbete.

En viktig punkt som återkom under seminariet var den centrala roll som lantbrukare spelar i klimatomställningen. Genom att odla på sätt som tar hänsyn till markens och vattnets kretslopp kan de bidra till både klimatnytta och bevarad biologisk mångfald. Men det kräver att de får rätt förutsättningar, kunskap och stöd.

– Ett hållbart jordbruk är inte bara möjligt – det är helt avgörande om vi ska kunna trygga vår matförsörjning och naturens resurser för framtida generationer, betonades under seminariet.

En annan central insikt var att vatten och biologisk mångfald måste hanteras tillsammans. Vattenbrist påverkar naturen, och förlust av biologisk mångfald gör ekosystemen mindre tåliga mot klimatpåverkan. Genom att förstå sambanden mellan naturens olika delar kan vi också hitta bättre, mer långsiktiga lösningar.