5 anledningar att samodla – för en friskare jord, rikare skörd och mer motståndskraftig odling
- Smartare användning av marken
Genom att odla olika växter tillsammans – som majs, bönor och squash eller fruktträd med grönsaker – kan du använda odlingsytan effektivare. Växterna utnyttjar olika höjder, rotlager och näringsbehov, vilket gör att fler grödor får plats på samma yta utan att konkurrera. - Växter som hjälper varandra
Samodling kan ge naturligt skydd mot skadedjur. Exempelvis fungerar morot och lök utmärkt ihop – lökens doft skrämmer bort morotsflugan och vice versa. Vissa växter fungerar också som ”levande gödsel”, t.ex. baljväxter som binder kväve i jorden. - Jorden blir levande och stark
En blandning av växter ger bättre jordstruktur och skyddar mot urlakning, erosion och avdunstning. När marken är täckt och varierad blir den hem för maskar, svampar och mikroorganismer som bygger upp ett friskt och levande jordliv – helt utan kemikalier. - Ekosystem i balans – biologisk mångfald på köpet
Olika grödor och träd lockar till sig olika nyttodjur: pollinatörer, rovskalbaggar, fåglar och maskar. Det skapar ett naturligt samspel där skadedjur hålls i schack, och odlingen blir mer motståndskraftig mot förändringar i klimat och väder. - Hållbarhet och trygghet över tid
Samodling bidrar till långsiktig livskraft. Med mångfald i odlingen minskar risken att en dålig skörd slår ut hela försörjningen. Det ger mer stabila skördar, friskare grödor och ett system som klarar både torka och skyfall – samtidigt som det minskar behovet av konstgödsel och bekämpningsmedel.