Agroforestry för biologisk mångfald – ”Släpp kontrollen och låt naturen ta plats”

Philipp Weiss är en av Sveriges främsta experter på skogsträdgårdsodling (agroforestry) och författare till boken Skogsträdgården – odla ätbart överallt. I över 15 år har han utvecklat ätbara ekosystem i Stjärnsund och inspirerat odlare i hela landet att kombinera matproduktion med naturvård. För Vi-skogen delar han med sig av sina erfarenheter, praktiska tips och perspektiv på hur skogsträdgården kan främja den biologiska mångfalden och bli en fristad för både växter, djur och människor.

Hur har du sett att din skogsträdgård förändrat den biologiska mångfalden?

Skogsträdgårdar kan göra stor nytta för den biologiska mångfalden – särskilt om de anläggs på platser som redan är störda, som gräsmattor, åkermark eller igenväxande ytor. Den skogsträdgård vi har jobbat mest med ligger på en gammal åker, och där har vi sett en explosion av biologisk mångfald sedan starten.

Det tror vi bland annat beror på att vi har grävt flera dammar, lämnat utrymme för inhemsk vegetation som sälg, och låtit ”hemska örter” som hittat dit själva få vara kvar. Alla blommande träd och buskar har också bidragit stort till variationen av insekter och fåglar.

Vilka är dina främsta tips till fritidsodlare som vill börja med agroforestry i trädgården?

En bra början är att ”förtäta” sin trädgård med fler träd, buskar och ätliga perenner – så att ett ätbart ekosystem kan växa fram steg för steg. Jag brukar alltid rekommendera mullbär (härdiga upp till zon 5) och hasselnöt, som troligen är den äldsta kulturgrödan i Norden. En bra stapelgröda som får plats i de flesta trädgårdarna är hasselnöt, den förmodligen äldsta kulturgrödan i Norden.

Sen är det fint att strössla med allehanda bärbuskar, som blåbärstry som ger skörd redan på försommaren eller olika sorters vinbär och krusbär som är tåliga och fungerar väldigt bra i skogsträdgårdar. Att odla lättodlade plantor som man själv tycker är goda är en bra start för nybörjaren, sen kan man skapa mer komplexa växtkombinationer och testa lite svårare grödor. Börja i liten skala.

Hur kan man bidra till ökad biologisk mångfald i sin trädgård?

Ett av mina viktigaste råd är faktiskt att engagera sig i skyddet av naturskogar – för det som hotar mångfalden allra mest är de pågående avverkningarna. En skördare kan förstöra mer på en dag än en trädgårdsodlare hinner bygga upp under ett helt liv. Därför lägger jag numera minst en dag i veckan på att inventera och försöka rädda hotade skogar.

Men om vi håller oss till trädgården: Skapa olika livsutrymmen – småvatten, rishögar, stenhögar, sandhögar för solitärbin, små buskage och gläntor. Ju mindre städad trädgården är, desto bättre för mångfalden. Släpp kontrollen och låt naturen ta plats.

Plantera också många blommande växter som ger nektar och pollen från tidig vår till sen höst – då gynnas både den biologiska mångfalden och pollineringen av dina nyttoväxter.

För att veta mer om Philipp Weiss och beställa hans böcker, besök hans hemsida: skogsträdgården.stjärnsund.nu