Odling är mer än en trend – det är en framtidsfråga för svenska företag

Det spirar i rabatter, krukor och växthus runt om i landet. Intresset för odling växer snabbt, särskilt bland yngre svenskar. En ny undersökning visar att 51 % av den arbetsföra befolkningen är uttalat intresserade av odling och trädgård, och bland personer under 50 år är ökningen störst. Samtidigt anser 82 % att de behöver mer kunskap för att komma igång.

På Vi-skogen ser vi detta som mer än en grön hobbytrend. Odling kan – och bör – bli ett verktyg för både företagshälsan och en framtidssäkrad affär.
Vi arbetar sedan 40 år tillbaka i östra Afrika med småskaliga jordbrukare. Genom att utbilda i agroforestry – att odla träd tillsammans med grödor som gynnar och stärker varandra – bidrar vi till starkare jordar, tryggare försörjning och större motståndskraft mot klimatförändringar.

Många av samma principer gäller på svenska arbetsplatser där gott samarbete ökar resultatet. Att samodla – kombinera olika växter som stöttar varandra – skapar inte bara biologisk mångfald och variation. Det kan också ge företag ett försprång i hållbarhetsarbetet, stärka relationen till både medarbetare och samhälle – och skydda den långsiktiga konkurrenskraften.

Företag har en avgörande roll i att vända utvecklingen för biologisk mångfald. Enligt Svenskt Näringslivs handbok om biologisk mångfald som kom 2023 är förlusten av naturens ekosystem en affärsrisk som påverkar allt från leveranskedjor till varumärkesvärde. Handboken uppmanar företag att ta in biologisk mångfald i sina strategier – inte bara som ett hållbarhetsmål, utan som en grundläggande affärsfråga.

Att skapa gröna ytor, gynna pollinatörer och arbeta med naturbaserade lösningar – till exempel genom samodling på arbetsplatsen – kan vara ett enkelt sätt att komma igång.
”Odling på jobbet kan bli en naturlig del av friskvård och teambuilding, men det är också ett kraftfullt signalvärde”, säger Natalie Westerdahl, medgrundare till Grodd, en app som hjälper nybörjare att komma igång med odling.
”Det visar att arbetsgivaren bryr sig – både om klimatet och om sina medarbetares välmående.”

Forskning från SLU och flera internationella studier har visat att trädgårdsarbete minskar stress, ökar fysisk aktivitet och förbättrar det psykiska välbefinnandet. För företag innebär det en möjlighet att förebygga ohälsa – samtidigt som man skapar engagerande och meningsfulla arbetsmiljöer.

Men det handlar inte bara om hälsa. Klimatet och biologisk mångfald är centrala frågor för Generation Z när de väljer arbetsgivare. I en tid av talangbrist måste företag som vill vara attraktiva också vara relevanta i hållbarhetsfrågorna. Här kan samodling vara en konkret, trovärdig och synlig del av företagets hållbarhetsprofil – och stärka både rekrytering och lojalitet.

Odling kan också vara en del av företagets beredskap. I en tid där både klimatförändringar och geopolitiska kriser hotar livsmedelsförsörjningen lyfter allt fler experter vikten av lokal och småskalig matproduktion. Genom att integrera beredskapsodling – där kunskap, ytor och vanor för odling finns på plats redan innan en kris – kan företag bidra till ökad motståndskraft, både för samhället och den egna organisationen.

Vi-skogen vill i vårkampanjen 2025 visa att samodling fungerar överallt – i östra Afrika, i svenska trädgårdar, på balkonger och på kontor. När vi samodlar bygger vi motståndskraft – mot klimatförändringar, matosäkerhet och ohälsa. Men vi odlar också något större: relationer, insikt och framtidstro.

Därför uppmanar vi svenska företag att bli en del av lösningen. Börja smått – en gemensam odlingslåda på kontoret, en balkong med kryddor, ett besök på ett lantbruk.
Odla förändring tillsammans med Vi-skogen. Låt det växa, låt människor växa!

👉 Läs mer och bidra på viskogen.se/samodling