Träden runt Victoriasjön

Över 80 trädarter planteras tillsammans med grödor på böndernas gårdar i östra Afrika. De har olika egenskaper, vissa är snabbväxande, ger foder till djuren, frukt och timmer. Nedan ser du några av de träd som planteras.

canarium-vi-skogen-plansch

Canarium

Canarium (Canarium schweinfurthi) är ett storvuxet träd som förekommer lokalt längs Victoriasjön i Uganda. Trädet producerar en ätbar frukt men dess främsta användningsområde är som timmer där virket används vid vedtillverkning. Trädet är också ett omtyckt skuggträd.

 

 

2

Cordia

Cordia (cordia africana) kan bli allt mellan 10 och 25 meter högt och är lövfällande. Det är ett vackert träd som ger god skugga och som därför gärna planteras längs gator och parker. De snabbt multnande löven ger den bästa matjorden. Den söta nektaren lockar många bin och därför hänger man ofta bikupor i trädet. Bikuporna ser ut som långa rör. Virket används till möbler och finare snickerier.

 

2

Äppelringsacacia

Äppelringskacia (Acacia albida) är ett av de högsta träden i familjen Acacia. Det kan bli hela 30 meter högt med spretande grenar och rundad krona. Det är ett kvävefixerande träd vars blommor ger honung.

 

 

2

Barktygsträd

Barktygsträdet (Ficus natalensis) blir hela 30 meter högt och växer vid flodstränder och i torrare områden. Barken från vuxna träd används till tyg. Från en 50 cm bred remsa kan ett två meter brett tyg bankas ut. Trädet är en mycket bra jordförbättrare. Växtkraften är imponerande – sätter man en avhuggen gren i jorden växer den upp till ett nytt träd.

 

2

Fikonträd

Fikonträd (Ficus thonninhii) är ett träd som kan bli upp till 20 meter högt. Det växer på torra marker och är en utmärkt jordförbättrare. Trädet ger goda frukter och fungerar bra som brännved. Bladen sägs ha inflammationshämmande egenskaper.

 

 

2

Tamarind

Tamarind (Tamarindus indica) är ett kompakt, 25 meter högt skuggande träd, som växer i torra gräsmarker. Den mörka kärnveden är seg, tät och bra till såväl båtbygge som möbler. Av fruktmassan görs en god chutney och en svalkande dryck. Fruktmassan är laxerande och febernedsättande och bladen är antiseptiska.

 

 

2

Mangoträd

Mangoträdet (Magnifera indica) blir normalt 10 till 15 meter högt men kan ibland växa ut till gigantiska gröna bollar på upp till 30 meters höjd. Trädet behöver varmt och fuktigt klimat för att kunna producera bra frukt och är därför koncentrerad till kusten och Victoriasjöns stränder. Trädet är också populärt som skuggträd för mötesplatser på grund av sin vida täta krona.

 

2

Korvträd

Korvträdet kan bli mellan 9-18 meter högt och blommar i juni till augusti. Blommorna är rödrosa och doftar som jäst frukt. Den korvliknande frukten är upp till en meter lång och kan väga upp till 10 kilo. Den mogna frukten kokas och skivas för att användas till det lokala ölets jäsning. Avkok av frukt och bark har medicinska egenskaper och används för att kurera hudproblem och allvarliga djursjukdomar.

Fler sätt