Zlatan vs Affärsutveckling. Och tankar om det ohippa biståndet – det som tar tid och verkar svårt

2015-02-19 Av: i kategorin: Funderingar

Veckans snackis är Zlatan som fejktatuerat överkroppen för att bekämpa hunger med World Food Programme. Och medan filmen går viral så jobbar Vi-skogen intensivt med affärsutveckling runt Viktoriasjön. (Japp, du läste rätt, affääääääärsutveckliiiiiiing. Sjukt hett.) Så var möts ytterligheterna? Jo, på en gård i Bungoma, Kenya, där Vi-skogenbonden Moses Wanyama berättar hur han nu får 280 kr per säck majs istället för 180 kr. Tack vare att hans bondegrupp lärt sig förhandla, knyta till sig större uppköpare – och landat ett kontrakt med bland annat….just det: World Food Programme. Och vem har Moses fått sin utbildning från? Vi-skogen. Tadaaa!

MosesWanyama_September2015-(2) Moses Wanyama -bonden som har kontrakt med World Food Programme. Och får utbildning av Vi-skogen.

- Förut sålde vi vår majs till mellanhänder och den lokala marknaden. Då fick vi bara 180 kr per säck. Det var det svårt att få tillgång till den större marknaden. Men nu har vi lyckats. Vi har kontroll över priset, kan få kontakt med stora uppköpare och vi har förhandlingsförmåga.

För så ser verkligheten ut. Småskaliga bönder säljer ofta små skördar till små uppköpare. Som sedan gör sig en hacka på de större marknaderna. Men det finns en annan väg att gå. En grupp kan gå samman, stötta varandra och börja tjäna pengar på sin gård.

Så hur gick det till? Hur förvandlades en löst sammansatt bondegrupp till en sammansvetsad kraft att räkna med? Affärsutveckling. För genom Vi-skogen fick Moses och hans grannar utbildning. Vi började med det basala för att få mat på bordet: hållbart jordbruk, trädplantering, köksträdgårdar. Men därefter också kurser i att se gården som ett företag och i gemensam marknadsföring. Vi stärkte organisationens kunskap. Medlemmarna utvecklade sin grupp. En sak ledde till en annan – och nu står de här. 450 medlemmar. Kvinnor och män. Småjordbrukare med hackan som sitt främsta redskap. Och ett avtal med World Food Programme om att sälja majs i stora partier. Ett avtal som möjliggör för dem att spara pengar.

Mitt i en katastrof med hunger långt innanför tröskeln – då behövs akuta insatser. World Food Programme. Men innan katastrofen, när mat ska på bordet både idag imorgon och när regnet inte kommer – då behövs långsiktiga insatser. Vi-skogen. Och långsiktigheten – den lever även starkt i Moses grupp.

AlbertWafula_DinaMasolo_Kitale_Feb2015-(1) Dina Masolo och Albert Wafula – två drivna medlemmar i bondegruppen som får stöd av Vi-skogen.

- Vi vill öka besparingarna i vår spara- och lånagrupp så att fler medlemmar kan låna till skolavgifter och jordbruket till bra räntor, säger Dina Masolo. För vi vill förbättra de ekonomiska och sociala förhållandena för medlemmarna.

- Och så vill vi skapa en lokal handelsplats med försäljning och förråd för våra medlemmar, fyller Albert Wafula i. Så att vi kan sälja mer tillsammans.

Kan man tänka sig. Zlatans supertatuerade överkropp. Och Vi-skogens affärsutveckling. Att de skulle mötas på en gård i Bungoma.