”Vi skapar förändring”

2013-03-11 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Rwanda. Ett litet land i centrala Afrika. Många associerar nog Rwanda till folkmordet som ägde rum 1994. Men visste ni att Rwanda var först i världen med att förbjuda plastpåsar? Eller att landet har världens högsta kvinnorepresentation i parlamentet?

Ungefär 90 % av Rwandas befolkning är bönder. Men jordbrukare här har extrema odlingsförhållanden att anpassa sig till. Rwanda kallas också Le Pays des Milles Collines (De tusen kullarnas land). Landsytan är nämligen täckt av gröna höga kullar med djupa dalar. Kulle efter kulle är täckt av terassodlingar och byar. Runt kullarna slingrar sig dammiga vägar. Och här är jorderosionen ett stort problem.

De tusen kullarnas land. Här är ca 90 % av befolkningen bönder.

På en av de tusen kullarna träffar vi Emerete Miskandengo. Hon bor i området Shango i provinsen Byumba och är medlem i kvinnokooperativet Abakorana Bushake Cooperative som samarbetar med Vi-skogen i Rwanda. Kooperativet har 28 medlemmar. Samtliga är kvinnor. I kooperativet delar medlemmarna på alltifrån boskap till odlingar och kunskap.

Emerete står på en terassavsats vid kooperativets ananasodling när vi pratar med henne. Hon berättar att hon är ensamstående och har fyra barn. Genom kvinnokooperativet har hon fått både en ekonomisk trygghet och en stark gemenskap med de andra kvinnorna i gruppen.

Emerete Miskandengo är medlem i Vi-skogenanslutna kvinnokooperativet Abakorana Bushake cooperative.

Tillsammans hjälps de åt. De brukar den gemensamma jorden, skapar gemensamma framtidsplaner och delar på både arbetsbörda och pengar.

– Se till att skriva om oss till Sverige, uppmanar Emerete oss. Berätta att kvinnor i Rwanda arbetar hårt för att utveckla landet. Och att vi skapar förändring! fortsätter hon innan vi skiljs åt.

”Berätta att kvinnor arbetar hårt för att utveckla landet. Och att vi skapar förändring!” uppmanar Emerete innan vi skiljs åt.

/Evelina Stenström