” Vi jobbar från morgon till kväll, måndag till söndag”

2013-11-25 Av: Mia Madsen i kategorin: Praktikanter 2013

I fredags besökte vi ett bondekooperativ i byn Kyangoma som ligger cirka 15 kilometer från Masaka. Bondekooperativet heter Kkingo farmers cooperative och grundades år 2007 med hjälp av Vi-skogen. Kooperativet består av fyra bondegrupper och har allt som allt 961 medlemmar, största delen är kvinnor. Det handlar om småbönder som har gått samman för att förbättra sina försäljningsmöjligheter på marknaden. Småbönderna samarbetar inom mjölkproduktion, banan-, kaffe- och majsodling. Kooperativet har också upprättat en plantskola där de säljer trädplantor.

- Inom kooperativet har vi också en spar- och lånegrupp där varje bonde lägger in en summa pengar per månad, berättar Betty Kahuyango, som just nu fungerar som ordförande för kooperativet.

Insatserna används för att låna ut pengar till de som behöver och i slutet av året får varje medlem utbetalt en summa pengar. Beroende på hur mycket pengar man har satt in.  Jag och de andra praktikanterna har åkt till byn Kyangoma för att förstå hur ett vanligt odlingsår ser ut för bönder i den här delen av Uganda. Vi behöver informationen för den klimatstudie som vi ska göra under våra månader med Vi-skogen i Masaka.

- Vi har två regnsäsonger per år, den första är mellan april och maj. Den andra brukar börja i mitten av augusti och sluta i december, säger Betty.

Betty Kahuyango, Kyangoma, Uganda. Fotograf: Louise Johansson

Vi sitter tillsammans med Betty i bondekooperativets lilla kontor. Hon berättar för oss att bönderna alltid förbereder jorden vid slutet av varje torrperiod, strax innan regnen börjar. Det är viktigt att plantera grödorna när de första regnen kommer annars kan det gå illa. Majs behöver mycket vatten och planteras alltid först. Vissa år kommer det inte tillräckligt med regn, därför planterar bönderna också kassava som klarar sig med mindre vatten. På det sättet garanterar man att det alltid finns något att äta.

Dagliga sysslor

Efter en stund kommer en annan kvinna in i rummet. Hon presenterar sig själv som Juliet Kajubi och säger att hon just har plockat gräs till sina kor. Korna måste få mat innan hon kan tala med oss. Vi ber Juliet berätta hur en vanlig dag ser ut för henne.

- Jag stiger upp klockan fem på morgonen, det första jag gör är att be en bön, berättar hon.

Efter morgonbönen tar Juliet itu med dagens första uppgift: att mjölka korna, göra rent i utrymmet och samla foder för djuren. Mjölken för hon till en av kooperativets uppsamlingsplatser för mjölk, där bönderna samlar den mjölk som ska säljas vidare till mejerier. Sedan blir det en snabb frukost innan Juliet börjar rensa ogräs i trädgården. En stor del av dagen går åt till att rensa ogräs. När Juliet är klar hämtar hon vatten till korna och äter lunch.

På eftermiddagen ska korna mjölkas en andra gång. Den här gången säljs mjölken till omkringliggande gårdar. Barnen får i uppgift att sälja mjölken till våra grannar när de har kommit hem från skolan, berättar Juliet. Medan barnen säljer mjölken och hämtar vatten förbereder hon själv middagen. Den intas rätt så sent, cirka klockan tio på kvällen. Efter det är det dags att gå i säng.

- Min dag ser likadan ut, utbrister Betty. Vi jobbar från morgon till kväll, måndag till söndag. Det finns ingen tid för lediga dagar.

Efter en dryg timme med kvinnorna sätter vi oss i bilen för att återvända till kontoret i Masaka. Betty och Juliet står vid vägkanten och vinkar glatt adjö när vår bil rullar iväg. Det är något speciellt med afrikanska kvinnor. De utstrålar ett mod och en beslutsamhet som jag gärna vill lära mig mera om. Jag hoppas att vi får möjlighet att besöka Juliet och Betty igen.