Vanessa och Princess är framtidens bönder

2012-11-13 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

”Sembabule St Joseph boarding school” står det skrivet på en vit skylt intill en röddammig väg. En pojke springer och öppnar grinden till skolan. Det är torsdag förmiddag och vi har fått följa med vår kollega Harriet på ett skolbesök i distriktet Sembabule i Uganda.

På skolgården växer träd mellan de olika skolbyggnaderna. Här och var sitter små skyltar med budskap och uppmaningar. ”Boys and girls are equal” står det på en. På en annan står det skrivet ”Plant trees”.

Skolan vi besöker samarbetar med Vi-skogen och projektet Farmers of the future. Genom Farmers of the future får barnen möjlighet att förvärva världens viktigaste kunskap – hur vi på bästa sätt tar hand om miljön.

Eleverna Princess Kabatesi och Vanessa Munyana sitter på varsin stol i skuggan under ett träd på skolgården.

– Vi har fått lära oss hur träd kan hjälpa oss, säger Princess och får medhåll från kompisen Vanessa som sitter bredvid.

De går båda i årskurs 6 och tycker att det är kul att ha trädplantering, grönsaksodling och återvinning på skolschemat.

Princess Kabatesi och Vanessa Munyana på St Joseph boarding School. Både Princess och Vanessa vill själva bli bönder med motiveringen att de vill se till att det finns mat även i framtiden.

Större delen av Ugandas befolkning lever av jordbruk och boskapsskötsel. Och småskaligt jordbruk för egen konsumtion är snarare regel än undantag bland befolkningen på landsbygden. De allra flesta av eleverna på skolan har föräldrar som livnär sig som bönder.

Genom Farmers of the future får eleverna lära sig om hållbara jordbruksmetoder – kunskap som de sedan kan ta med sig hem och överföra till sina föräldrar.

– Våra föräldrar tycker det är bra att vi får lära oss om att odla och plantera i skolan, eftersom vi kan hjälpa dem då, säger Princess.

Princess och Vanessa visar oss hur man gör när man skördar grönsaker från skolans grönsaksland.

 

/Evelina Stenström