Ute på fältet finns det söta djur

2014-10-24 Av: Rebecka Gustafsson i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Den här veckan har vi blivit introducerade på kontoret och diskuterat de uppgifter vi har framför oss. Jag, Siri och Amanda kommer först och främst göra ett gemensamt arbete där vi undersöker hur bönderna fortsatt arbeta efter det att de blivit utfasade av Vi-skogen. Arbetar man fortfarande med agroforestry, samarbetar man fortfarande bönder emellan och hur har hållbarhetsstrategierna fungerat?

Det finns ett talesätt som lyder: Ge henne en fisk och hon är hungrig om en timme, lär henne att fiska och hon kan själv stilla sin hunger. Det är något tjusigare på engelska men värt en översättning för att få med mig farmor och farfar ordentligt.

Igår besökte vi Mr. Lubega som avslutat sitt arbete med Vi-skogen. Ett inspirerande besök där vi fick en rundtur på gården och för första gången fick se agroforestry i praktiken. Hur näringsfattig jord blivit bördig med hjälp av bananträd och på så sätt öppnat upp för att odla kaffe, något som var omöjligt innan. Blad och grenverk från träd gav skugga åt de mer solkänsliga arterna och andra växter användes för att både berika mark och skydda mot kraftigt regn. I framtiden kanske jag minns vad de heter också.

Fast man kommer aldrig ifrån hur gulliga djur är. Hur mycket det än finns att lära och hur viktigt det än är så kommer piprösten ändå fram när jag ser en get, en gris eller ännu bättre, deras ungar. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH TITTA GRISBEBISAR! Nuttinuttinutti, och så tar man 250 bilder med telefonen. Gnyr när man tittar på dem. Gulligull.

Get

Gris

  • Karl Hermanson

    Tack för inlägget. Ser fram emot mera detaljer framöver.

  • Irina Nilsson

    Håller verkligen med dej Rebecka, så sööööta !
    Kram!