Träningscenter för vetgiriga

2013-02-15 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Plantskolan på Musomas ATC. (Foto: A. Lethagen)

Trädplanta i demonstrationsträdgården. (Foto: A. Lethagen)

En droppstation för nysådda plantor. (Foto: A. Lethagen)

Igår besökte Emma, Tamara och jag Musomakontorets ATC (agroforestry training center).

Denna demonstrationsträdgård är öppen för allmänheten och hit bjuds bönder för att lära sig om hur agroforestry fungerar i praktiken. Ibland kommer studenter hit för att forska.

Nicholaus Kabambo, som är ansvarig för demonstrationsträdgården, visade oss runt. ATCn började anläggas 1995 och är den största som Vi-skogen har. Den uppmäter hela 12, 3 hektar. Området är uppdelat i två partier; ett där träd, grödor och djur integreras och ett där traditionella träd bevaras.

Nicholaus förklarar hur eko-toan fungerar. (Foto: A. Lethagen)


Här kan man se en hel del smarta grejer. Till exempel kan man lära sig om hur kodynga kan förvandlas till gas för matlagning, fixa självbevattnare av petflaskor och inspireras av miljövänliga toaletter. Detta och mycket mer kommer ni kunna läsa om i bloggen framöver!

I förgrunden ses konstruktionen av en tre-stens-spis. Kokkärlet placeras över elden som tänds mellan stenarna. (Foto: A. Lethagen)

Innan jag avslutar dagens blogginlägg vill jag dela med mig av några fördelar som finns med en vedbesparande spis jämfört med en tre-stens-spis:

Med en vedbesparande spis:

  1. … kan träd sparas eftersom du använder mindre ved
  2. … lagas maten fortare eftersom värmen är riktad och mer koncentrerad
  3. … sparas hälsan då det utvecklas mindre rök
  4. … får du helt enkelt mer tid över eftersom du slipper lägga lika mycket tid på att samla ved och vänta på att maten ska bli tillagad!

Kycklingmamman närmar sig maten - nygallrat ogräs från ATCn. (Foto: A. Lethagen)

Nicholaus och Emma diskuterar miljövänliga krukor. (Foto: A. Lethagen)

I den undre tunnan finns kodynga som bildar gas. Gasen samlas i den övre tunnan. En slang leder gasen till en kokplatta, som fungerar precis som en vanlig gasspis. (Foto: A. Lethagen)

/Anna Lethagen