Trädet är bara början

2015-01-21 Av: Rebecka Gustafsson i kategorin: Praktikanter 2014

Innan jag åkte som praktikant till Vi-Skogens kontor i Masaka, Uganda såg jag framför mig hur man dag ut och dag in åkte ut i fält för att plantera träd där det var lite torrt. Trädplantering är en central del av Vi-Skogens arbete men att begränsa sig till enbart den aktiviteten vore lite som att… jag vet inte. Träffa världens skönaste människa och nöja dig med att säga hej.

Hej är en bra början och öppnar upp för att utveckla er relation vidare, tills ni mjölkat varandra på allt ni kan ge och ligger utmattat kalasnöjda i gräset efter sommarens fetaste festival. Efter det blir det bara mysigt. Ni vet var ni har varandra.

Så, hur fortsätter kedjan efter att Vi-Skogen sagt hej? När trädet växer och kunskapen organisationen vill förmedla börjar få fäste? Vad händer efter skörd?

Vi-Skogen arbetar med flera lokala organisationer. För att fortsätta på spåret kompisar skulle vi kunna säga att dessa lokala organisationer är Vi-Skogens kompisgäng. Som man ju gör så introduceras man vidare. Jag har en vän här som jag tror du skulle komma överens med, ni skulle kunna hjälpa varandra. Nätverka och länka vidare.

Under fältbesök i Mubende fick vi besöka KABS Enterprise, ett företag som inriktat sig på agroprocessing. Mer specifikt så köper man in frukt för att tillverka, förpacka och sedan sälja det som vin. Detta adderar ytterligare värde i kedjan från träd till slutprodukt och fler människor kan försörja sig på mindre samtidigt som man tryggar en viss efterfrågan på det familjens producerar.

Kabonge Daniel Kabonge Daniel, KABS Enterprise, Mubende

Kabonge Daniel introducerade oss för företaget som samarbetar med en av Vi-Skogens partnerorganisationer. En kompis kompis, för att jag vägrar ge upp på mina fantastiska liknelser. Eller blir det en kompis kompis kompis? Hur som helst, jag har hört att vi kan nå alla människor i världen bara sju kopplingar bort. Har ingen källa på det dock.

Men visst öppnar det upp?

13112014-DSC_0276 Amanda Dahlin provsmakar vin

*

Amanda är försökskanin

Provsmakar pumpavin

För att jag inte törs

Deras bananvin smakar örs

*