Träden ger inte regnen tillbaka. Så vad hjälper de då?

2015-02-12 Av: Linda Andersson i kategorin: Rwanda

Karikumutima Frédéric – Jag ska plantera 100 träd i år, säger Karikumutima Frédéric

- Egentligen ska det vara torrsäsong under juni-september och regn under september-december. Men ibland så börjar regnen inte förrän i november och då har grödorna redan dött. Förändringen började för 20 år sedan. Då höggs skogarna ner och jorden överarbetades.

Det är Karikumutima Frédéric som berättar. En av Vi-skogens tusentals bönder i Rwanda som nu ser säsongerna förändras. Majsen hinner inte mogna under den korta regnperioden. Vattnet räcker inte till hela året. Jorden har inte tillräckligt med näring. Men Frédéric har bestämt sig. Han vill ändra på det.

- Jag ska plantera 100 träd i år. Men jag har redan planterat 400 stycken på gården. Cederera, papaya, avokado, trädtomat, mango och grevillea.

Men hur mycket man än kan hoppas. Träden ger inte tillbaka regnen. Inte på kort sikt. Inte på liten yta. Så hur påverkar de då gården? Och vilken effekt har utbildningarna från Vi-skogen i agroforestry?
- Det är stor förändring. Produktiviteten på gården har ökat. Nu räcker maten hela året och vi kan sälja en del. Och det är renare på gården, ja alltså mindre ogräs. Det är tack vare komposttäckningen över åkrarna, berättar hustrun Niyiduhuje Séraphine..

- Förut skördade jag 50 kg bönor per acre men nu skördar jag 150 kg, fyller Frédéric i. Det är tack vare organisk gödsel, minskad jorderosion och att jag odlar på ett sätt som bevarar jorden.

Karikumutima Frédéric och Niyiduhuje Séraphine med dottern Gihazo Vanessa. De bor i Gasabo, Rwanda. Tillsammans odlar de på 0,75 hektar mark. Karikumutima Frédéric och Niyiduhuje Séraphine med dottern Gihazo Vanessa. De bor i Gasabo, Rwanda. Tillsammans driver de sin gård med 0,75 hektar mark.

Jo, Gården har förändrats sedan Frédéric och Séraphine fick kontakt med Vi-skogen första gången för fyra år sedan. De har fått utbildning i hur man anlägger sin egen plantskola och bedriver hållbart jordbruk. Så idag samplanterar de träd och andra grödor; inte minst trädtomat som samsas fint med banan och bönor. Men de använder också nya typer av bananplantor, plantor som ger bättre skörd och står emot skadeinsekter bättre.

- Idag skördar jag 400 kg bananer, men jag hoppas på 1 000 kg framöver med den nya banansorten, säger Frédéric förhoppningsfullt.

Nä, träden ger inte regnen tillbaka. Men de ger väldigt mycket annat.