Träd kan ge familjer mat på bordet

2015-01-15 Av: Linda Andersson i kategorin: Kenya

LydiaWamalwa_ShaddrackMahyonyi_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(37) Shadrack Mahyonyi och Lydya Wamalwa bor med sina 7 barn på en liten gård i Bungoma, Kenya.

Vi är där för att filma. Teamet står en bit bort och sätter upp utrustningen. Jag slår mig ner i skuggan av träden, småpratar lite med mamma Lydya och pappa Shadrack. Och så vecklas en historia ut, en sån där historia som bara hittas när man inte letar efter den. Historien om familjen som gick från att skörda 3 säckar majs till 10, och som säljer 7 000 trädplantor för att bekosta barnens skolgång. Det är imponerande. – Vi hörde talas om Vi-skogen 2009. Då var marken bar, inga träd. Bara åker. Men vi hörde att Vi-skogen utbildade i jordbruk och träd och att det kunde öka inkomsterna. Så vi gick med i Muganda Tujenge Self Help Group, berättar Lydya Wamalwa. Och det var genom gruppen som Lydya och Shadrack nåddes av Vi-skogens utbildning i agroforestry och hållbart jordbruk. De blev två av tusentals bönder i Vi-skogens projekt Kenya Agriculture Carbon Project. Ett projekt som både syftar till att öka matsäkerheten i familjerna – men också binda koldioxid i träd och jord, koldioxid som säljs som klimatkompensation till Världsbanken. Och metoderna har gett resultat – träd på gården, diken för bevattning, kompost och samplantering av olika grödor har ökat produktiviteten på gården. Rejält. – Förut var skördarna dåliga. På ¾ acre fick vi 3 säckar majs, nu får vi 10 säckar på samma åker, säger Lydya. 3 säckar. Nu 10. Det är imponerande. – Tidigare så räckte bara maten på gården 3-4 månader, resten av året fick vi köpa mat. Jag jobbade på grannarnas gårdar för att få in pengar till hushållet. Men nu jobbar jag bara här, på vår egen gård, berättar Lydya. 3-4 månader med mat från gården. Nu hela året. Det är imponerande. – Men det största hotet mot familjen är att inte få ihop tillräckligt med pengar till barnen. Så jag startade en plantskola, fyller Shadrack i. Nu betalar den skolavgifterna för mina barn. Jag säljer plantorna för 10-20 bob styck (1-2 kr) och har sålt över 7000 stycken. 7 barn. 7 000 trädplantor. Det är imponerande.

ShaddrackMahyonyi_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(6) Shadrack har en egen plantskola på gården där han föder upp agroforestryträd. Plantorna säljer han till sin bondegrupp och till grannar för 1-2 kr styck.

Men. Med sju barn och en liten gård är det fortfarande svårt att få vardagen att gå ihop. Lydyas berättelse är ingen solskenshistoria där framtiden är kantad av guld och stekta sparvar. Med eller utan Vi-skogen – hårt jobb väntar Lydya och Shadrack för att ha råd med skola, skor och sjukvård. Men det är hårt jobb som ger inkomster. Bättre inkomster än vad som annars vore möjligt. Och det, det är imponerande.   Och hur gick det med filmen?

 

Jo tack, bra. Här kan du kika på den!