The future we want

2013-01-15 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Veckan innan julledigheten besökte vi praktikanter från Kisumu det andra Vi-skogen kontoret här i Kenya. Kontoret ligger i staden Kitale i nordvästra Kenya, inte långt från gränsen till Uganda.

En och en halvtimmes körning från Kitale, ligger en liten by vid namn Symombe. Körbanan är fylld av stora gropar och håligheter som regnmassorna under kraftiga regnperioder har skapat. Kinesiska företag har investerat stora summor i Kenyas infrastruktur och vägen kantas av byggarbetare. Kitale ligger högt. På över 2000m höjd blir klimatet behagligt. Området runt staden är känt för sitt jordbruk. Regnperioden varar längre här än i större delar av landet, kvällar och nätter är svala och först framåt lunchtid blir värmen tryckande. Det är just vid den tiden vi hoppar ut ur Vi-skogen fyrhjulsdrivna suv, på Rosa Wabwiles gård i Bumula distrikt.

Rose Wabwile är trettiotvå år gammal. Hon är ensamstående tvåbarnsmamma och agroforestry-bonde. Rose har en lite gård på en tredjedels hektar i utkanten av byn Symombe, en gård hon haft i tio år.

Rose Wabwile (FOTO: Anna Lethagen)

 

Gården är liten, bland de minsta vi sett sedan vi började vår praktik i Kenya för över två månader sedan, men den är välskött. Gården är uppdelad i flera mindre fält med rader av träd emellan de små fälten. På alla tre fälten växer bananträd i olika storlek och runt träden har Rose planterat tomater och pumpa i ett fält, bönor i det andra fältet och i det största fältet som ligger placerat längst bort slingrar det sig vattenmelonsplantor runt de stora bananträden. Alla de grödor som hon planterat mellan bananträden har som syfte att skydda marken från det starka solljuset och på så sätt hjälper de till att bevara fukten i marken. Det är även ett sätta att maximalt använda den mark som finns tillgänglig för att Rose ska ha en säkrare tillgång till mat.

Rose gården är uppdelad i flera mindre fält med rader av träd emellan. Här är bananträd nyss planterade och runt träden har Rose planterat bönor. (FOTO: Anna Lethagen)

 

Hon planerar att köpa en ko, därför har hon planterat flera snabbväxande träd som är bra att använda till foder för djuren. ”Det bästa som hänt sedan jag började arbeta med Vi-skogen är att jag har lärt mig att planera mitt jordbruk, både långsiktigt och kortsiktigt” berättar Rose och med ett stort leende på läpparna fortsätter hon ”jag har hopp om framtiden och jag ser framemot att kunna utveckla mitt jordbruk ytterligare.” Vi står i den svalkande skuggan under höga Gravelia-träden som var det första hon planterade när hon började arbeta med Vi-skogen för tre år sedan.  Jag tittar upp mot trädkronorna som sprider ut sig högt över våra huvuden och det slår mig att allt växer väldigt fort här.

Rose är en kvinna som är lätt att tycka om, hennes vänliga leende är avväpnande. Hon talar engagerat om det arbetet hon lagt ner på gården, om bananerna som hon tillsammans med sin bondegrupp säljer till den största matvarukedjan här i Kenya. Hon är ordförande i sin grupp, en kvinnogrupp som heter Hekima Womens group. Hekina översätts till visdom och gruppens jobbar efter ledorden ”the future we want”/”framtiden vi vill ha”. En vision som blir tydlig på Rose Wabwile gröna och levande gård.

 

Rose under ett av gårdens alla banan träd. (FOTO: Anna Lethagen)

 

Rose är en kvinna som är lätt att tycka om, hennes vänliga leende är avväpnande. Hon talar engagerat om det arbetet hon lagt ner på gården. (FOTO: Anna Lethagen)