Team Tanzania

2013-11-05 Av: Anna Samuelsson, Elsa Lindberg i kategorin: Praktikanter 2013

Hej!
Vi är de tre praktikanter som de nästkommande fem månaderna kommer att bo och praktisera på Vi-skogen i Musoma, Tanzania. Våra namn är Anna, Elsa och Amanda och här på bloggen kommer ni att kunna följa med oss på våra äventyr, både i den inre och i den yttre världen. Häng med!

Jag heter Anna och är en av sex praktikanter för Vi-Skogen. Jag tillhör team Tanzania och är från och med 29 oktober stationerad I Musoma, en liten stad vid Vicoriasjöns strand. Jag kommer tillsammans med Elsa och Amanda främst göra kommunikativt arbete med foto, film, intervjuer och text I Vi-Skogens namn. Årets tema för oss praktikanter är “Klimatförändringar”, ett väldigt spännande och utmanande tema.

Vem är då jag? Jag är uppvuxen med min familj om fem på landet utanför Åtvidaberg i Östergötland, bland kor, katter och under en kortare period också hästar. Pappa är bonde, och gården är omgiven av skog och sjöar. Så att i fem månader få träffa bönder I Tanzania och kunna jämföra med min egen bakgrund och erfarenhet ska bli väldigt intressant!

Mitt intresse för Östafrika började gro redan på gymnasiet då engagerade lärare och elever flera gånger ordnade utbyte med unga människor från Kenya. Förra året gick jag sedan en global reskurs på Valla Folkhögskola, då vi efter att ha läst globala relationer, bistånd, mänskliga rättigheter m.m åkte 10 veckor till Tanzania med avslut I Nairobi, Kenya. Jag älskade det!
Så väl hemma I Sverige igen skrev jag snabbt en ansökan till Vi-Skogens praktikantprogram, fick komma på intervju och fick dagen efter min 22-årsdag beskedet att jag blivit antagen.

Nu sitter jag här på kontoret, blickar ut över Victoriasjön och har svårt att greppa att det är här min vardag är I fem månader framöver, här i Musoma, Tanzania.

Jag heter Elsa och ända sedan jag var liten har jag haft ett stort djur- och naturintresse. Det hela beror nog i stor utsträckning på den miljö jag är uppvuxen i. Båda mina föräldrar är friluftsmänniskor och för dem var det naturligt att nästan all ledig tid spenderades ute i naturen. Jag är uppvuxen i Sigtuna som ligger norr om Stockholm tillsammans med mina två äldre systrar, därför känns det naturligt att åka iväg med Anna och Amanda!

Numera bor jag i Uppsala och läser civilingenjörsprogrammet System i teknik och samhälle. Det är ett mycket brett program som fokuserar på stora sociotekniska system vilket innebär att ett system inte enbart kan ses som en teknisk företeelse utan är en del av samhället och hela tiden är beroende av människor. I programmet ingår dels rent tekniska kurser men även humanistiska kurser så som filosofi, kulturgeografi, idé och lärdomshistoria med mera. Jag har valt att fokusera på energi och miljö och har även läst lite hållbar utveckling. Under min vistelse i Musoma vill jag lära mig mer om biståndsarbete och även skapa mig en förstående av hur min kunskap ska kunna komma till användning i framtiden.

Ett utav mina största intressen är fotografering, framför allt gillar jag naturbilder. Jag är en friluftsmänniska som gillar att träna och när jag återvänder hem till Sverige väntar en Svensk klassiker som jag ska göra tillsammans med min pappa. En svensk klassiker består av Vätternrundan, Vansbrorimmet, Lidingöloppet och Vasaloppet och skall göras inom ett år. Så för min del gäller det att träna så gott det går under vistelsen i Tanzania och hoppas på en riktigt varm svensk sommar så jag får någon extra fördel!

Jag heter Amanda och jag bor sedan den 29 oktober i Musoma i Tanzania. Föräldrarhemmet lämnade jag för över 7 år sedan men en plats som den här har jag aldrig bott på tidigare. Mellan 2005 och 2006 bodde jag i en dal i mitt-Norge där solen inte nådde över berget under flera av vinterns månader. Det var en plats där vi blev uppmanade att inte vistas utomhus i mer än en halvtimme i taget med risk för att våra andningsorgan kunde ta skada av kylan. Det minns jag att jag tyckte var extremt. Livet i Musoma verkar på många sätt vara motsatsen till det. Här kommer vi att få vänja oss vid stor sol och många grader plus. Och såklart en mängd andra utmaningar som vi i dagsläget inte kan föreställa oss.

Jag är 28 år, nummer två i en barnaskara på sju, vilket är riktigt kul idag när alla är vuxna och har lämnat de dagliga fysiska uppgörelserna bakom sig. Jag funderar klyschigt nog ofta på var åren egentligen tog vägen och vad jag har gjort med all tid fram till idag. Detta är tankar som har kommit nu, som att det är nu som tiden efter gymnasiet ska summeras och utvärderas. Min postgymnasietid kan en väl sammanfattningsvis säga till stor del har bestått av jobb, resor och studier. Jobbmässigt har det handlat om allt från truckkörning, försäljning av böcker till konsumenträttsfrågor. Backpacken har jag släpat runt på till band annat Nya Zealand, Kina, Japan och Indien. Studierna började i en miljövetenskaplig ände och slutade i en kommunikatörsexamen med språkvetenskap som huvudämne. Och så har jag läst kurser i hållbar utveckling också.

Praktiken på Vi-skogen ger mig möjligheten att knyta ihop flera av de områden som jag brinner för, bland annat miljö-, rättvise- och genusfrågor. Jag vill lära mig massor av människor här och jag vill förvalta den kunskapen väl. Bland annat genom att utöka och nyansera en bild av en verklighet som kan kännas långt borta och ogreppbar när en lever i Sverige.

 • Frida

  Vad fina ni är!! Kul att ni kommit igång :)

 • Robban

  Jag ser fram mot fortsättningen.

 • Ulrika P

  Vad roligt det ska bli att följa er blogg :D

 • Alva

  Vilka fina beskrivningar av er som personer. Ser fram emot att läsa mer!