Tankar om tankar

2014-12-08 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

– Hur stort är ditt tak? Vad är det gjort av? Hur mycket regnar det varje månad? Okej, tack då ska jag bara slå in det på datorn här så kan jag räkna ut hur stor tank du behöver och hur mycket vatten du kan samla in. Ja men se där, då det blev 34 kubikmeter om året (90 liter/dag) och en tank på sju kubikmeter. Det var ju lätt fixat. Då återstår bara för mig att tacka för besöket och bege mig hemåt. Hmm? Vadå ”tankar är dyra, kompetens saknas och reservdelar är svåra att få tag på”? De sa de inget om på universitetet. Där räknar vi minsann på våra fina modeller och får fram de exakta svaren. Vadå ”verkligheten ser inte ut så”? Det var det tokigaste jag har hört. Nu går jag och ritar några flödesdiagram och bläddrar igenom lite tabeller med materialkonstanter så att nerverna får lugn och ro.

Baserat på vad jag upplevt än så länge så är inte den svåra biten att designa ett regninsamlingssystem – det är att designa ett system som bönderna har råd med och som de kan sköta och reparera. Med tillgång till pålitlig regndata tar det inte mer än en förmiddag att konstruera ett enkelt Excel-ark som kan beräkna hur mycket vatten ett visst tak kan samla in och hur stor tank som behövs för att kunna förvara allt. Rwandisk byråkrati verkar dock innebära att datan dröjer, vilket försenar arbetet med det slutgiltiga mer avancerade arket. Under tiden får jag lära mig mer om hur folk använder vatten. På så vis kommer jag kunna justera storleken på tanken efter vilka behov bönderna har. En ko behöver till exempel 60 liter om dagen (20 liter för en kalv) medan getter inte innebär något extra vatten eftersom att de kan få vattnet som använts för att koka bönor.

DSC_0210_1 Den här bonden vill byta sina tegelpannor till plåt för att få renare vatten. Placeringen av rännan behöver justeras så att vattnet från taket inte missar rännan.
DSC_0212_1 Dunken riktar vattnet ner genom en balja utan botten och in i tanken. Tyvärr är det gott om plats för mygg och andra djur att ta sig in.

För att få hög kvalitet på vattnet gäller det att hålla tak och rännor rena. Dessutom är det bra med en anordning som leder bort det första vattnet efter en längre torrperiod då det vattnet tar med sig mycket ansamlad smuts. Väl vid tanken behövs ett galler eller nät som hindrar organiskt material, myggor och andra djur från att komma in. Det ska även vara mörkt i tanken för att undvika att tillväxt av skadliga mikroorganismer. För att undvika kontamination av vattnet vid uttag är en kran att föredra framför en hink då det finns en risk att hinken är smutsig. Av samma anledning är det dumt att gå in och städa tanken eftersom risken då är stor att du tar med dig något in. Dessutom tar du bort bra mikroorganismer som etablerat sig och på så sätt håller undan de dåliga. Allt detta borde vara relativt enkelt att fixa om du har pengar och tillgång till bra material och hantverkare. Det är där skon klämmer.

På så sätt har det känts frustrerande här i början då många tankar saknar tak, har trasiga myggnät (om de har något) och ineffektiva rännor. Vidare så håller de inte längre än två år, vilket betyder att de måste byggas om hela tiden. Det är en känsla av att bara kunna ge råd som ingen har råd att följa. Samtidigt finns det så mycket att vinna på att ha tillgång till ordentligt vatten i hemmet. Du slipper gå flera kilometer, vilket sparar tid, minskar risken för överfall under transporten och gör att du undviker konflikter med de andra som också hämtar vatten vid källan. Dessutom är det möjligt att kvaliteten blir bättre.

DSC_0199_1 Här kommer rännan in från sidan. Det borde vara möjligt att göra en sån här ingång tätare och sätta dit ett nät för att hålla ute mygg och organiskt material.
DSC_0202_1 Rännan kan kopplas loss för att undvika det smutsigare vattnet efter en lång torrperiod. Även den här rännan såg dock ut att ha hängts upp så att mycket av vattnet missar rännan. Enligt flera handböcker är det vanligt att rännorna glöms bort och att allt fokus hamnar på tanken.
DSC_0200_1 Här inne syns presenningen. Tanken rymmer ca fyra kubikmeter. Luckan kan stängas.

Jag har blivit mer optimistisk med tiden. På senaste fältbesöket, som var i Kayenzi- sektorn i Kamonyi-distriktet, var det flera stycken som byggt sina tankar av pressade lerblock och tätat insidan med presenning. De såg ut som små hus med en lucka för att komma åt vattnet. Prismässigt verkar de inte vara mer än dubbelt eller kanske tre gånger så dyra som de enklaste byggda med pinnar. Med vissa justeringar borde kvaliteten på vattnet kunna bli relativt hög. En av bönderna klorerade även sitt vatten, vilket desinficerar vattnet på ett bra sätt (förutsatt att doseringen blir rätt). Andra bönder har kommenterat att de inte gillar klorsmaken och föredrar att koka vattnet. Samma bonde som klorerade sitt vatten hade till och med planer på att bygga ytterligare en tank för att kunna börja sälja vatten och på så sätt skaffa sig en extra inkomst. En annan bonde delade med sig av sitt vatten gratis då familjen hade överskott.

DSC_0215_1 Här fylls tanken av vatten från två tak. Gliporna i taket är mindre här, men ödlor kan antagligen fortfarande ta sig in. Stuprören saknar nät så damm och organiskt material från taken följer med in i tanken.
DSC_0207_1 Här är andra sidan av samma tank. En lucka är på väg att installeras. Efter att tanken byggdes slipper familjen översvämning på gårdsplanen när det regnar.

Bit för bit blir saker och ting bättre här i Rwanda. Det är en lång väg kvar, men de har tagit jättekliv ut ur skuggan av folkmordet. Förhoppningsvis får det fortsätta på den banan. Det finns mycket vatten i sjöarna och regnen, så möjligheterna ser goda ut.