Tack, mr President!

2014-01-13 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Funderingar, Praktikanter 2013, Tanzania

Måndag. En mulen och kvav morgon. Segt. Tröttheten sitter i. Vill fortsätta med helg. Många saker att diskutera igenom. Många beslut som ska tas. Förbereda. Planera.

Klockan passerar 10. Te- och kaffetarmen börjar knorra. Tittar ut i korridoren. Inga fikaföberedelser i syne. Ovanligt tyst. Klockan blir 10.30. Inga spår av te och kaffe. Klockan blir 11. Behöver kaffe, nu!

Men nej. Ingen därute. Inget kaffe.

Varför?

Det visar sig vara public holiday idag. En nytillkommen, tillfällig sådan. Igår var Zanzibar revolution day. En dag som firades ordentligt på Zanzibar och öns president (Zanzibar är till viss mån självstyrande) hade många gäster på besök, däribland Tanzanias president. Kalaset och partajet hade varit så trevligt att presidenterna kom överens om att dagen därpå skulle de få vila ut (vara bakfulla?). Och det kunde ju hela landet också få vara! Så public holiday annonserades ut på radion över hela landet i morse.

Lätt som en plätt!

Tänk att kunna vara så allsmäktig! Tänk att kunna styra och ställa över 45 miljoner människor och deras vardag med en axelryckning.

”Nä, jag pallar inte i morrn, jag hade lite för kul och klockan är lite för sent. Jag vet, jag kan ju skylla på att det är public holiday i morgon! Då slipper jag ju jobba och kan sova ut! Men vänta nu, i morgon är ju ingen röd dag. Men visst ja, jag är ju president och får göra hur jag vill! Japp, public holiday får det bli! Skål på den!”

Vi hörde inte annonseringen på radion i morse. Vi är på kontoret ihop med de kollegor som också missade att slå på radion.

Och vi får inget fika.