Systemet som styr men som missar den viktigaste av faktorer

2014-12-03 Av: Amanda Dahlin i kategorin: Uganda

Jag har märkt att jag reflekterar mer gällande produktionskedjan här, jag lever närmare den. Frukten och grönsakerna som säljs på marknaden växer på fält som jag passerar på morgonpromenaden. Möblerna byggs ihop av personer som står utomhus och slipar. Dörrarna blir målade vid sidan av vägkanten. Cyklarna repareras på trottoarerna. Kläderna sys vid sidan av de färdiga plaggen. Människorna som utfört arbetet är närvarande vid köptillfället.

Det är väl en av de skillnaderna jag kan uppmärksamma jämfört med hemma i Sverige. Vi ser aldrig när det faktiska arbetet utförs, varan står färdig på hyllan i affären. Det är enkelt att koppla bort produktionsledet. Vägen från råmaterial till produkt är helt utsuddad för konsumenterna, ändå är det så självklart att det måste ligga arbete bakom det som erbjuds i affären.

Konsumenten har hamnat så långt ifrån den faktiska produktionen, det finns det många exempel på även här. Det går inte att identifiera de många led som genomgås innan produkten är redo att handlas. Framför allt raderas insatser från människorna och det enda som syns i affären är prislappen. Det är märkligt hur prislappen står över den mänskliga insatsen. Arbetsinsatserna syns inte, därför finns de inte så varför ska det vägas in i priset, eller? Ju mer abstrakt kedjan blir, desto svårare är det att ställa någon till svars för att vägen från råmaterial till färdig produkt sker på ett sätt som främjar personerna i hela produktionskedjan.

Jag skriver allt detta och går sedan ner på marknaden för att pruta om ett värde motsvarande 2,5 SEK. Trots den tydligare produktionskedjan verkar jag ändå helt fokuserad på priset, jag har ju min budget att hålla mig till. Beroendet av pengar gör sig påmind och jag blir förundrad över att vi har byggt upp ett värderingssystem som så starkt kontrollerar våra liv men omöjligt kan användas för att värdera det som verkligen är av värde: människorna.

 

Blogg 5-0129 På många ställen syns tillverkningen av tegelsten framför bostäderna.
IMG_0145 Majs är en vanlig gröda och har blivit mitt favoritsnack efter att det grillats vid vägkanten.
IMG_7743 Fåtöljer och soffor byggs och säljs utmed gatorna.
IMG_0069 Ananasen samlas på hög för att exporteras till Europa. Moses Mununuzi , anställd på Vi-skogens kontor i Mubende förklarar att européerna efterfrågar de mindre ananaserna som är sötare i smaken.
  • Frida

    Tänkvärt! Jag tror absolut att vi hade varit bättre konsumenter ifall vi, som du skriver, inte var så frånkopplade från större delen av produktionskedjan. Keep up all the good work, du gör en fantastisk insats!