Svensk studiecirkel på export

2013-02-07 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

På andra sidan skrivbordet sitter Vincent. Han är avdelningschef på Uganda National Farmer’s Federation (UNFFE). UNFFE är en av Vi-skogens lokala partnerorganisationer och Vincent går under kategorin räknenisse. Inte desto mindre är han en hejare på att hålla låda. När tre timmars engagerat vittnande om lyckade spara-lånagrupper, envetna bönders kamp mot avskogning och bönder som ställer regeringen mot väggen börjar lida mot sitt slut är vi fyllda till bristningsgränsen. Med glada nyheter, positiva siffror och blodsockerhöjande förtäring. Våra ständiga leenden och reflexmässiga, monologsmörjande ”wow”, ”excellent” och ”impressive” börjar ta ut sin rätt. Just som jag ska till att haspla ur mig en dålig ursäkt för att sätta punkt för dagen får Vincents tunga nytt liv igen.

– And then we have the Swedish – the what – Study Circle. You know that?

Vincent, Uganda National Farmer's Federation, förklarar hur den svenska studiecirkeln har funnit en naturlig plats i deras arbete med småbönder på den ugandiska landsbygden.

Frågan är retorisk och följs av en lång plädering om fenomenets förträfflighet. Och vi kan inte annat än dras med. Vincent berättar hur idén om studiecirklar växte fram i samarbete med hans svenska kollegor. Idag sammanstrålar med jämna mellanrum små grupper om åtta till tolv bönder och diskuterar olika teman. Hittills stoltserar man bland annat med en majsstudiecirkel. Där skärskådar vetgiriga bönder för- och nackdelar när det gäller frötyper, odlingsmetoder, skadeinsekter, malning, lagring, förpackning och marknadsföring.

– De delar med sig av goda och dåliga erfarenheter och det är så man lär sig, säger Vincent medan han möblerar om i fruktskålen framför sig.

Vi nickar instämmande, sneglar på klockan och konstaterar att Sverige är ganska bra ibland. Studiecirklar och åtta timmars arbetsdag inräknat.

/Agnes Lanker