Svampodlare i Rwanda

2015-02-13 Av: Fia Molander i kategorin: Rwanda

Vi passerat halvtid för vistelsen här på Vi-skogens kontor i Rwanda. Tempot börjar trappas upp för att allt ska bli klart i tid. Som jag beskrev i tidigare inlägg går mitt arbete ut på att jämföra kostnader och vinster för olika aktiviteter som kan skapa en inkomst för bönder. En aktivitet jag undersöker är odling av svamp. Jag visste inte ett skvatt om att odla svamp när jag kom hit. Eftersom jag inte gärna ville förespråka något för bönder utan egen erfarenhet blev till att sätta upp en egen odling på kontoret!

Det visade sig att det är förvånansvärt lätt att odla svamp. Jag valde att köpa färdiga ”tuber” som innehåller svampmycel och de näringsämnen svampen behöver för att växa. Man kan även göra dessa tuber själv om man har tillgång till svampmycel, organiskt material och ett sätt att pastörisera materialet.

Mushroom-0259 Påsarna som skyddar svamptuberna tas bort innan plantering.
Mushroom-0263 Tuberna placeras i jord med fem centimeters mellanrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuberna planteras med ett par centimeter jord på toppen. Efter plantering är det enda arbetsinsatsen som krävs att vattna jorden ett par gånger om dagen.

Svamp växer fort. Efter bara 10 dagar hade små svampar börjar ploppa upp ur jorden. Den första skörden gjordes några dagar senare. Därefter har det kommit svamp ungefär varannan vecka. Tuberna räcker i lite mer än två månader innan de måste bytas ut. Materialet i de använda tuberna innehåller mycket organiskt material och kan med fördel läggas ut på andra grödor då det utgör bra kompostjord.

Mushroom-0371 Efter drygt en vecka börjar små svampar komma upp ur jorden.
Mushroom-0001 Svampen skördas genom att försiktigt vrida loss den från fästet.
Mushroom-0002 En vass kniv är nödvändigt för att få bort stjälk och jord.

Nu har jag då alltså sett att det fungerar och inte verkar överdrivet svårt att odla svamp. Men för att bönder ska få en inkomst krävs även att folk är intresserade av att köpa skörden. Det måste även ha möjlighet att transportera den till marknader där efterfrågan finns. Svamp säljs i nuläget färsk och mestadels i större varuhus i Kigali. För bönder som bor långt bort från stadens marknader är detta ett stort problem då transporten tar tid och är dyr. En möjlighet för att vinna tid skulle vara att torka svamp för försäljning istället för att sälja den färsk.

För mig återstår att räkna på kostnader och vinster, samt att undersöka marknaden för svampodling. Jag försöker att svara på frågan: Är det vettigt att satsa på svamp som inkomstkälla för Vi-skogens bönder i Rwanda?

Mushroom-0376 Bon appétit från Vi-skogens kontor i Kigali!