Solen ger ljus inne

2014-02-11 Av: Elsa Lindberg i kategorin: Landsbygd, Praktikanter 2013, Tanzania

I Tanzania och Östafrika finns det en energikälla som utnyttjas ytterst lite. En ren, trygg, och förnyelsebar energikälla. Jag tänker såklart på solenergi. Solen är en energikälla som skulle kunna förse oss med mängder av energi. Under 90 minuter träffas jorden av tillräckligt mycket energi från solen så att det skulle kunna täcka hela jordens energibehov för ett år. Att utnyttja solenergi i Sverige har sina svårigheter, svårigheter som inte finns i Östafrika. Ekvatorn går genom Östafrika och skapar mycket gynnsamma förhållanden för att utnyttja solens energi då solen strålar mycket rakare genom atmosfären, dessutom är solen nästan lika gynnsam året om. Men trots att länder runt ekvatorn är de som har bäst förutsättningar för att ta tillvara på solens energi så är det helt andra länder som dominerar på det området. Det land som idag producerar mest solenergi är Tyskland, som inte alls har lika bra förutsättningar.

Bilder från Vi-skogens träningscenter i Musoma.
Överst en solcell som kopplas ihop med batteriet i bild 2, i den kan man koppla in olika enheter.
Bland annat lamporna i bilden längst ned. 

På den Tanzanska landsbygden lever cirka 98 procent utan tillgång till elektricitet. Det innebär att under dygnets mörka timmar måste de förlita sig på ljuskällor som drivs av exempelvis fotogen. Att kunna ladda sin mobiltelefon är ett dilemma och man får oftast göra det hos någon i byn som har en generator. En del använder sig utav bilbatterier för att kunna få ström i hemmet. Batteriet kan driva en lampa eller radio. Batteriet får man sedan betala en summa för att få laddat, vilket behövs göras någon gång i månaden. Med hjälp utav solenergi kan familjer få tillgång till ett miljövänligt och billig sätt att få belysnings och laddnings möjligheter. Men det finns ett problem med solenergi. Det innebär en initialsumma som kan vara svår att motivera. Det är billigare i längden, men dyrare för stunden. Ett sätt att ha råd med dessa investeringar är genom att spara pengar i en spar-lånegrupp.

På ett besök i Bunda district träffar vi Joseph Marimbe, en bonde som arbetat med vi skogen i flera år. Han har det idag rätt gott ställt och har investerat i olika långsiktiga projekt för hemmet. Han samlar upp regnvatten från husens tak för hemmabruk. Och bredvid hans hus står ett litet vindkraftverk som han satte upp för ett år sedan. Vindkraftverket komplementeras av solceller som sitter på husets tak.

”Jag får all energi från solen och vinden. Jag har batterier inne som vindkraftverket och socellerna är kopplade till. De laddas under dagen och används på kvällen. De förser mig och min familj med elektricitet så det räcker gott och väl.”

Joseph Marimbe

Joseph är en föregångare, inte bara för sina grannar utan för alla i världen. Men för att kunna utnyttja de förnyelsebara energikällorna som han gjort krävs stora investeringar. Investeringar som flertalet Tanzaniska familjer inte har förmåga att göra. Det finns billigare varianter att utnyttja solenergin, bland annat kan man använda sig av portabla varianter. Flera av de bönder vi har besökt använder sig utav små solcellslampor som de ställer ut under dagen och sedan tar in på kvällen för att få ljus.

Justin Kilima visar hus den solcellsdrivna lampan fungerar