SkogN

2014-11-18 Av: Rebecka Gustafsson i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

“Protecting the environment…”
“…is protecting life”. Mossesie Kojage, Mubende, avslutar min mening och vi behöver inte säga mer. En av de människor vi fick glädjen att besöka under senaste veckornas fältbesök hos bönder som arbetar med trädet.

DSC_0226-14

Igår var en söndag och vi var på utflykt. Funderar på ordet utflykt och undrar vari flykten ligger. Ut-flykt.

*
Destinationen var en skog. Vi åkte motorcykel till bussen, väntade i en timme, åkte i två och promenerade i en halv innan vi var framme. Vid skogen. !?!. Det var den naturskog som fanns närmast vårt hem.

På ett zonmöte talade de om avskogning. Om procentsatsen i världen och procentsatsen i Uganda. Hur mycket högre den var. Om att det finns områden där avskogningen är total. Där det inte finns någon skog kvar. Ingenting som skyddar livet. Jag vet att det är därför Vi-skogen existerar men det var på bussresan igår som det landade i mig. Holyshmoly. Vi måste plantera träd.

*
Jag har en vän i Sverige. En privatperson som ägnar sitt liv åt att plantera träd, bruka jorden och bygga hus med stenhårt fokus på hållbarhet. Inga kompromisser. Ingen anställning. Ingen säkerhet. Uppoffring. Mitt hjärta klappar händerna och tjuter av glädje.

  • Amanda

    Så fett och vackert! <3