Scener ur ett möte om Lobby and Advocacy

2013-02-08 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Byggnaden där mötet ägde rum

 

Jag befinner mig på Central finance cooperative & Credit society limited i Wakiso, nordväst om Kampala. Kenneth Katungisa och Alan Kisambira från Uganda National Farmers Federation ska hålla en föreläsning om Lobby and Advocacy, som betyder enligt google translate lobby och påverkansarbete. Låt oss inte fastna på några ord eller detaljer här, och jag ska heller inte göra någon reklam för google.  I det avlånga gråa gamla huset som delas med kanske en familj, sitter vi i ett mörkt rum med ett skarpt solljus kommande utifrån genom fönstret. Det är helt omöjligt att ta en bild då jag sitter på en knagglig trästol bäst före datum 1885, riktad mot det ända fönstret. Ack då, bäst att jag antecknar lite noggrannare den här gången istället. Föreläsningen börjar och direkt avlossar Alan några kniviga frågor till sin publik.

What is lobby?

What is Advocacy?

Hum, tänker jag och funderar. Lobby har man ju hört ska finnas på hotell och Advocacy kanske har någonting med diplomati att göra. Jag får mina svar på några nanosekunder efter av en modig själ i publiken.  Advocacy betyder tydligen att påverka eller att försöka förändra. Lobby är också inne på förändra-spåret men som jag har uppfattat det så innehåller det mer övertalning. 2-0 till publiken.  Ja, man lär sig något nytt varje dag. Men vad ska man då med dessa kunskaper till?

Om man inte vill bli tilltygad av poliser av den orsaken att att man deltar i ett demonstrationståg för att bedriva en fråga, kan man istället sköta det via snygga diplomatiska samtal med politiker eller liknande. Demonstrationståg kan lätt bli lite kaosartat här nere eftersom att många människor från ingenstans kan ansluta sig och då kan kontrollen förloras, kommenterar Kenneth.  Efter två timmar börjar jag bli lite degig. Mitt läskberoende börjar dra mig i benet och jag antecknar i mitt block vilka beatleslåtar jag ska lyssna på när jag kommer hem. Men helt plötsligt drar Kenneth igång med sin presentation efter att Alan är klar, och han får verkligen mig att börja lyssna igen.

Hans föreläsning handlar om hur man kan göra sitt kooperativ mer tillförlitligt så att folk tycker att det verkar seriöst. En viktig bit han tar upp är hur man kan göra reklam för kooperativet, och via radio är ett sätt. Det finns många radiokanaler här och väldigt många människor lyssnar på radio. Han berättar också mer om hur man sköter diplomatiska samtal och hur man hittar frågor som man vill bedriva.

Efter att föreläsningen har avslutats känner sig alla nöjda och belåtna. Jag har sannerligen lärt mig ett och annat idag. Kenneth och Alan tar oss till ett lunchställe i närheten och vi avslutar arbetsdagen med ris och bönor.

Åhörarna tar en akademisk kvart