Sawa ya caayi

2015-01-07 Av: Siri Axelson i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Nu är vi tillbaka i Masaka efter två veckors juluppehåll. Det har varit härligt med lite ledigt, men samtidigt är det kul att vara tillbaka och träffa alla på kontoret. Och så är det skönt att komma in i de vardagliga rutinerna igen. Att gå ut och promenera innan jobbet, att laga min egen mat, att gå till marknaden och veta mycket jag bör betala för en avokado.

Fikapausen på jobbet är också en väldigt uppskattad stund. Varje morgon klockan 10 dukas det fram te och kaffe i i trädgården utanför kontoret. Mjölken köps från en granne och den färska frukten kommer också från en bonde i närheten. Ibland bjuds det på chapatis (ett indiskt bröd) eller samosas (en liten pirog fylld med ärtor).

Vi praktikanter sitter alltid med på fikat trots att samtalen för det mesta hålls på luganda. Vi har lärt oss lite grundläggande fraser men inte tillräckligt för att vi ska kunna hänga med i diskussionen. Om vi har tur översätter någon åt oss. Om inte, så är det rätt trevligt att bara sitta och titta på folk och försöka förstå vad de pratar om. Diskussionerna är livliga och kan handla om allt ifrån kvinnans roll i äktenskapet till friterade gräshoppor (en delikatess här).

Vid speciella tillfällen bjuds det på tårta. Såvitt vi vet finns det bara en sorts tårta här, om man försöker fråga vilken sort det är så blir svaret bara ”it’s cake!”. Ska jag vara ärlig så är det inte den godaste jag har ätit, en halvtorr sockerkaka med ett glasyröverdrag som smakar mint/päron/alkohol. Men det är bara att äta och vara glad.

the cake Jag och Robert hjälps åt att skära upp hans födelsedagstårta

Sawa ya caayi! Dags för te!