Säckplantera mera!

2012-11-26 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Du hör ordet ”odla”. Kanske tänker du på grådassig, torr jord. Kanske projiceras en inre bild av maskätna bär och mögelangripen potatis. För att inte tala om ogräset! Nej, odling är nog inget för dig.

Eller är det det? Kan det vara mycket enklare än du tror; fyllt av liv och fritt från skadeinsekter och envetet ogräs.

I skuggan från den översta våningen i den portabla etageodlingen trivs kål och andra grönsaker.

Att odla är så mycket mer än vissna rabatter och industriåkrar. På Vi-skogens utbildningscenter för blivande agroforestry-bönder finns det en uppsjö av alternativa odlingsmetoder. Här samsas drivbänkar med kål och tomater med portabla etagebäddar för den trångbodde. Det odlas på längden och tvären och odlingsbar mark räknas i kubik snarare än i kvadrat.

Etageodling är ett sätt att odla effektivt på liten yta. Konstruktionen lämpar sig för de flesta grönsaker och är enkel att flytta.

I skuggan av informationsbandans* utskjutande tak står ett antal rissäckar på rad. Var och en fyllda till bredden med jord. Genom oregelbundna öppningar i säckarnas sidor tittar spenat fram i jakten på solljus. På toppen tronar en självsäker paprikaplanta. Jag har just sett mitt livs första säckplantering.

En begagnad rissäck fungerar utmärkt som hem för paprika, kål och spenat.

Principen är enkel: Man tar en säck som inte längre används och placerar den upprätt på valfri plats i trädgården/på altanen/på balkongen. Sedan tar man några stenar och placerar i bottens mitt och omringar dem med jord (gärna utblandad med lite kompost och/eller gödsel från gården). Fortsätt så tills säcken är full och det har bildats en stenpelare i säckens mitt. Pelaren kommer att utgöra odlingens eget bevattningssystem.

Stenhögen i säckens mitt utgör dess bevattningssystem. Runt omkring frodas spenat.

Därefter gör du decimeterstora hål i säckens sidor. Säcken är redo för sådd!

Genom att skära hål i säckens sidor skapar du fickor där dina grönsaker kan slå rot, växa och, så småningom, ge skörd.

Kål, morötter, paprika, tomater, örter… det mesta trivs. Knepet är att variera och rotera. Då behåller jorden sina näringsämnen och du kan skörda mer och länge.

Var inte en säckpotatis – odla en!

/Agnes Lanker

* Banda är ett bungalowliknande uterum som ger välbehövlig skugga när solen är som starkast.