Så mindre – skörda mer

2015-08-24 Av: Linda Andersson i kategorin: Kenya

Grevillea-robusta_Kisumu_Kenya_Feb_2014 En av gårdarna tillhör en Vi-skogenbonde. Vilken?

 Två gårdar bredvid varandra. Vi-skogenbonden Jacktone Ochinegs gård är en grön oas i allt det torra. Men på grannens gård svettas den planterade sötpotatisen i hettan och marken är torr. Jorden är så sandig att den är på väg att lyfta för minsta vindpust. Men så vänder vi blicken 45 grader. I skuggan av träden frodas Jacktones gård med skördar som är värda att avundas. Samma land. Samma klimat. Olika metoder. Olika framgång.

- Jag träffade Vi-skogen redan 2006 men först var jag inte seriös. Du vet, när biståndsorganisationer kommer hit så vet vi att de kommer med pengar och gåvor. Men Vi-skogen kom med en annan metod. De kom med lärare och utbildningar. Till slut bestämde jag mig för att prova.

Från erosion till ekonomi
Idag är Jacktone nöjd med sitt livsval. Förr sålde han bananer för 20 kr stocken – idag får han 80 kr. Korna har börjat ge mer mjölk. Och träden ger foder, skugga och bättre jordar.

- När jag började var marken brant och vi hade mycket jorderosion. Nu är åkrarna fulla med träd, det är alltid grönt och erosionen har verkligen minskat.

- Också ger träden bra skugga. Jag kan jobba från morgon till kväll tack vare skuggan från våra träd. Men min granne måste gå runt huset och leta efter skugga redan klockan 10 på morgonen.

Mindre utsäde – mer skörd
Jacktone talar med eld i rösten och gnistor i blicken när han beskriver hur gården har förändrats.

- Förr använder jag mycket utsäde och massor av kemiskt gödningsmedel. Men jag planterade helt fel. Nu vet jag allt jag behöver om samplantering och växtföljd.

- Men grannen, han bara strör bönutsädet utan att bry sig om avstånd eller skötsel. Ofta slutar det med att han sår fler kilo än han får skörda.

Det är genom bondegruppen som Jacktone fått utbildning från Vi-skogen och lärt sig allt det nya. Agroforestry. Gårdsplanering. Jordbruk som affärsverksamhet. Idag utbildar han själv andra i gruppen och runt omkring. Men alla köper såklart inte konceptet.

Bananer betalar för 11 barns skolgång
Tack vare träden och gården har Jacktone lyckats betala för fyra barn genom hela secondary school. Resten av barnen är på god väg i primary school.

- Innan Vi-skogen var det svårt att bara få ihop pengar till Parent Teacher Association-avgifterna. Men nu betalar jag för alla barn med pengar som kommer från gården.

- Min granne väljer att åka till Nairobi istället och jobba för 30 kronor om dagen. Men här på gården jag kan sälja mjölk för 40 kronor per mjölkning och tjäna mer. Vi har nog med resurser här för att klara oss. Det finns ingen nytta med att åka till storstan för det. Jag vill visa andra bönder att det är möjligt för en bonde att låta sina barn studera hela vägen, bara på ett par hektar mark.

 

JacktoneOchienOtieno_Kisumu_Kenya_Feb_2014-(21) På gården bor fyra generationer tillsammans: Gammelfarmor Dorcas är äldst med sina dryga 90 år, yngst är Cyniser bara 8 månader gammal. Familjens medlemmar hjälps åt med arbetet hemma. Några säljer mjölken. Andra torkar majsen. Men barnen – de går alla i skolan.

 

JacktoneOchienOtieno_Kisumu_Kenya_Feb_2014-(15) Att förändra sin gård från failure till framgång tar tid. Det gäller att ha blicken ställd på framtiden och hålla ut. Därför tränar Vi-skogen bönderna i att planera långsiktigt och ha en vision.- Vi hade en träning i bondegruppen där vi pratade om visioner. Då satte jag min; I slutet av 2017 ska jag vara ledande i gruppen inom mjölkproduktion och ha planterat 20,000 träd på min gård. Sen satte jag igång. Jag har över 5,000 träd redan; grevellia, macadamia, Codea africana.- Jag vill bli miljonär på träd. Om jag planterar 5,000 träd så kan jag sälja dem för 1,000 shilling när de vuxit färdigt. Det blir 5 miljoner. En vän till mig besökte mig häromdagen och jag visade honom mina beräkningar. Nu vill han också bli miljonär. 

 

JacktoneOchienOtieno_Kisumu_Kenya_Feb_2014-(13) ”De här bananerna betalar för barnens skolgång.”
JacktoneOchienOtieno_Kisumu_Kenya_Feb_2014-(3) Napiergräset står i prydliga rader intill vattendiket (gräset dricker mycket vatten så det planteras där för att bli så frodigt foder som möjligt till korna). Bananplantorna samsas i raka rader med kassava och intill står kalliandraträden för att förhindra jorderosion, binda kväve till jorden och så småningom bli till fint foder åt djuren. En skogsdunge tornar upp sig med eucalyptus, väl avskilt från grödorna så att de oljerika bladen inte ska förstöra jorden och så att rötterna inte ska dricka upp vatten från grödorna. Och så bikuporna, fint placerade i den lummiga dungen med grevelliaträd (bina trivs där bland de röda blommornas nektar). Det är som att komma till agroforestryts mecka.
JacktoneOchienOtieno_Kisumu_Kenya_2014-(3) Lunchpaus från skolan och ett helt gäng med elever passerar förbi gården på vägen hem.
DorcaOkumu_Kisumu_Kenya_2014_DSC4353 Dorcas Okuma är äldst på gården. Hon gissar att hon är runt 90 år. Först sa hon 110 men det visade sig vara fel.
Banana_Cassava_Ssesbania Jacktones familj odlar bananer, bönor, kassava, mais, lök, avokado och träd. Två kor samsas på de 2,5 hektaren mark och ger familjen både mjölk och inkomster.