Rosmarin – naturens egen schweizerkniv

2013-01-25 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

När vi träffar Juliet Kajubi skäms jag lite. Jag kan omöjligt koncentrera mig på hennes berättelse. Ett enastående levnadsöde, livskraftiga kaffeplantage och en imponerande vattentank till trots, jag har bara en enda sak för ögonen; mitt livs största rosmarinbuske.

2x5 meter rosmarin är inte bara imponerade utan också lönsamt.

Personligen är jag nog tämligen lättimponerad på temat rosmarinexemplar, men detta stycke skulle nog inge respekt även hos mer grönfingrade varelser. Med sina två meter i höjd och en uppskattad omkrets på fem meter är denna rosmarinbuske lite utav en tungviktare. Än bättre – den är naturens egen schweizerkniv.

- Rosmarin är bra mot allt – huvudvärk, förkylning… Den gör dig stark, säger Juliet Kajubi.

Juliet Kajubi berättar att rosmarin lindrar såväl magsmärtor som huvudvärk.

Det är med andra ord inte bara som krydda som rosmarinen fyller en viktig roll. Här i Uganda är den ett vida känt naturläkemedel och dess goda rykte gör den till ett lönsamt inslag på den lilla gården i Kkingo.

- Jag brukar sälja en kvist för 500 USh (ca.1,50 kr) och här finns ju tusentals, säger Juliet Kajubi medan hon knipsar av några kvistar med vana knyckar.

Ett snabbt överslag och jag kan konstatera att det är en himla massa pengar. Pengar som kan investeras i att köpa ytterligare en mjölkproducerande ko, fler bananträd och, framför allt, pengar som kan investeras i de sju barnens framtid.

/Agnes Lanker