Rose – affärskvinnan som vägrar låta HIV vinna

2014-03-17 Av: Linda Andersson i kategorin: Uganda

Rose Namuddu är en affärskvinna som ser möjligheter i det mesta. Här med sina ägg, torkade svampar och de där små små medicinpåsarna. Rose Namuddu är en affärskvinna som ser möjligheter i det mesta. Här med sina ägg, torkade svampar och de där små små medicinpåsarna.

Det är några månader sedan nu. Sedan jag satt hemma i Roses vardagsrum med turkosmålade väggar, prydda med planscher av Jesus och ett kors i trä. Jag minns att korset var stort och hängde lite på sned. Vi satt på hennes bruna plyschsoffa och jag märkte snabbt att jag dragit nitlotten i val av sittplats. Två rejäla fjädrar stack upp genom stoppningen. Detaljer jag minns. Liksom jag minns hennes berättelse. Och trots att det gått en tid vägrar hennes historia lämna mig. Så här är den.

Hennes bakgrund är brokig. Ord för ord klarnar bilden. Hur Rose växter upp hos sin äldre syster eftersom föräldrarna inte kunde försörja henne. Hur hon som 16-årig skolflicka träffar en man som lovar att ta hand om henne. Han var 30 år, hade fru och barn men Rose trodde honom och ett par månader senare var hon gravid. Gravid med en man som inte låtsades  om det och som hon tillslut lämnar. Starkt av en tonårsmamma. Ännu starkare av en i Uganda. Men att klara sig själv blev svårt, ytterligare en man kom in i hennes liv som lovade att ge henne försörjning, men det han gav henne var hiv. När hon sedan gifter till med sin tredje man så är hon redan smittad med det förhatliga viruset. Familjelivet blir inte det hon tänkt sig.

- Jag var sjuk och kunde inte ge honom några barn. Till slut skilde jag mig. Jag kunde ju ändå inte bidra med något i familjen. Så jag lämnade honom och flyttade hit, till Mpigi. Men jag märkte snabbt att man inte var välkommen som hiv-positiv i byn, fastän många redan var smittade. Så tillsammans med en vän startade vi en stödgrupp. Idag är vi 30 medlemmar och vi jobbar ihop.

Snart märkte Rose att medlemmarna i gruppen inte gick på sina hälsokontroller. Rose börja sitt lobbyarbete. Visade att med rätt mediciner kunde man leva och klara sig bra. Peppade grannarna att ta tag i sina liv – trots den där avskydda sjukdomen. Så kom vändningen.

Det var genom gruppen som hon kom i kontakt med Vi-skogen första gången. Hon fick utbildning i agroforestry, trädplantering tillsammans med grödor. Träden ger idag näring till hennes åkrar, med de gör också att Rose slipper gå till skogen för att hugga ved till den dagliga matlagningen. Ett tungt jobb som dessutom bidrar kraftigt till Östra Afrikas avskogning. Redan nu har hon planterat 50 träd som gör att hon får ved direkt från grenarna och sparar på sina krafter.

Men gruppen lärde sig också hur man skapar en köksträdgård med näringsrika grönsaker. För i behandlingen av hiv är rätt medicinering nödvändig, men likaså är näringsrik mat för att förhindra följdsjukdomar. För Rose, som lever ensam och som varit smittad i över 20 år blev kosten en nystart.

- Förut orkade jag inte sköta gården, jag var för sjuk. Så jag fick köpa mat. Men Vi-skogen har lärt mig odla smart och nu odlar jag paprika, kål och aubergine med mycket näring. Maten räcker och jag kan till och med sälja en del nere vid hälsokliniken och få pengar till medicin. Och min hälsa har förbättrats, nu när jag går till kliniken så har jag bra blodvärden.

Men intäkterna från grönsakerna räcker inte till försörjningen. Så därför har Rose fått hjälp att utveckla sin affärsverksamhet på gården. Hon har börjat odla svamp som torkas och säljs till marknaden, hon föder upp kycklingar som ger kött och ägg, och hon tillverkar de där små små medicinpåsarna i papper som hon säljer vidare till den lokala hälsokliniken. Och såklart – hon gör det tillsammans med medlemmarna i gruppen.

- Vi åker till stan och köper jättestora påsar för 200 kr. Sen klipper vi sönder dem och gör till många små som vi säljer för 2 500 kr. Det är en bra vinst tycker jag. Pengarna lägger jag undan i gruppens spara- och lånaförening så att jag har till min pension.

Efter fem års samarbete med Sikyoma Group har de nu kunskap att driva sin egen utveckling vidare själva. Vi-skogen har gått vidare till nya grupper i regionen. Fler bönder. Fler affärskvinnor. Fler träd.

- Nu vill jag utveckla företaget och sälja ännu mer produkter. Pengarna ska jag använda till barnbarnens skolavgifter, jag vill att de ska få en bra uppväxt. Inte som min.

Hennes berättelse vägrar lämna mig. Detaljerna om hennes vardagsrum likaså. Det är något speciellt med kvinnorna i östra Afrika. Något som får mig att vilja berätta deras historia.

Klart man kan odla svamp i plastpåsar. Till exempel ostronskivling. Klart man kan odla svamp i plastpåsar. Till exempel ostronskivling.
I Rose köksträdgård samsas kålen med majsen och träden, allt för att få bäst näring till jorden och mesta möjliga skörd. I Roses köksträdgård samsas kålen med majsen och träden, allt för att få bäst näring till jorden och mesta möjliga skörd.