”Plan your work, work your plan”

2012-11-07 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Klockan 8 måndag morgon fylldes Vi-skogen bilen med vattendunkar, myggnät, gåvor, gummistövlar och ivriga praktikanter. Det var äntligen dags för Anna och mig att komma ut på vårt första fältbesök; tre nätter ute på landsbygden hos några av de bondefamiljer som Vi-skogen arbetar med i Nyahera distriktet, i Norra Kisumu.

På väg till Nyahera, beundrar jag och Anna  den grönska och de berg som sträcker sig så långt ögat når, men tydligen är det inget mot vad det en gång har varit. Människors jakt på ved för eldning och bygge har satt sina spår i området och nu arbetar Vi-skogen aktivt med att uppmuntra folk att plantera ”tillbaka” träd, vilket tydligt märks.

Att vandra runt i Nyahera är som att förflytta sig 70-80 år tillbaka i tiden i Sverige. Den utbredda fattigdomen gestaltar sig ganska snart. Många hushåll saknar el och vatten, där vatten hämtas från brunnar eller sjöar.

Hemma hos Richard hämtas grundvatten dagligen från en 13 meter djup brunn. Plastdunken rymmer 10 liter. Per dag används ca 120 liter vatten i hushållet.

Det verkar som att majoriteten av befolkningen arbetar dagligen på egna småodlingar för sitt dagliga bröd. Överallt odlas majs, en stapelvara som mättar bra och eventuellt överskott kan säljas. En allsidig och näringsrik kost är svår att finna i de hushåll vi besöker. Men kanske är det åsynen av de hårt arbetande bönderna som hjälper varandra och som ständigt ler och välkomnar besökare, som gör att fattigdomen inte känns fullt så fatal och ödesdiger som första anblicken ger ett sken av.

Vår värd Richard Okula är en sådan välkomnande bonde. ”Feel most welcome” är de första ord han yttrar till oss när vi anländer till hans farm. Han blir vårt första möte med en bonde som visar hur man aktivt kan arbeta mot missgynnande förhållanden, för att bli självförsörjande. Richard skiljer sig markant från den lokala bonden. Han är en små ”skalig” bonde som sökt sig bort från storstadsfattigdomen för att skapa ett bättre liv för honom och hans familj på landet.

-  Jag jobbade i en plåtfabrik i Mombasa i över 10 år, men livet var hårt för levnadskostnaderna var höga. Här på landet har jag lärt mig odla på ett hållbart sätt som försörjer mig och min familj i en miljö som vi trivs bäst i, berättar Richard medan han ivrigt visar oss runt på sin farm.

Richards gård är en idyllisk bild av en lokal ”agroforestry” farm. Det är uppenbart att han har lagt ner mycket tid och planering på sin gård, där han odlar bland annat kassava, sötpotatis, majs, pumpa, sukumawiki (en slags spenat), rosmarin och frukter så som banan, guava, avokado och mango. Första gången Richard hörde talas om ”agroforestry” som en jordbruksmetod var i ett radiosänt program som Vi-skogen presenterade 2004. När Vi-skogen sedan kom till hans område var han inte sen att nappa på idén. Under de dagar vi spenderar hos Richard, visar han stolt upp hur han sam-planterat träd med grödor. Hans favorit träd är Grevillea trädet (ett utav Vi-skogens rekommenderade träd) som återfinns överallt på hans gård. Grevilleaträdet kan växa sig stort på bara sex år och är bra av många anledningar förklarar Richard.

-   Det binder jorden och stoppar jorderosion och skyddar plantagen mot starka vindar, dessutom blir jorden bördig av fallna löv. Och när vi behöver ved kan jag hugga ner det i vetskap att jag planterat nya som snart växt sig lika stora.

Richard Okula är stolt över sina odlingar, där han bland annat planterar majs och jordnötter brevid varandra, eftersom jordnötter berikar jorden med välbehövlig kväve.

Richard lär oss även att istället för bekämpningsmedel använder han sig av ”Napier” gräs, som planteras i utkanten av hans odlingar för att attrahera skadeinsekter så de inte äter av hans odlingar. Det gröna högväxta ”Napier” gräset är dessutom ett näringsrikt foder för hans boskap. Richard har diversifierat sina grödor och använder sig av eget gödsel från djuren och får därmed större skördar än den lokala bonden.  Vid sluttningen av hans gård sträcker sig en 15 meter lång fiskdamm. I den har Richard  planterar tilapia och catfish, lokala fiskar, som han kan sälja för en bra summa på marknaden. Detta hjälper honom att betala för barnens utbildning. Blygsamt erkänner Richard att många kommer till honom för att lära sig om hur han byggt upp sin gård. Trenden är tydlig, allt fler bönder har börjat plantera ”agroforestry-träd” för att skapa en gynnsam miljö och utveckling runt omkring sig.

 

I Richards fiskedamm odlas de lokala fiskesorterna tilapia och catfish som säljs lokalt och bidrar till familjeförsörjningen.

Richard är en man full av ambitioner och både Anna och jag imponeras starkt av hur väl han lyckats bygga upp sin gård, som försörjer hela familjen (hustru, barn och barnbarn). Richard drömmer om att utöka sina odlingar, men resurser och arbetskraft är bristfälligt då allt arbete sköts för hand, något som sysselsätter hela familjen. Han berättar att han en dag hoppas kunna samla ihop tillräckligt för att köpa en vattenpump för att underlätta bevattningen på gården.

Hela familjen är involverade i gårdsarbetet. Mary Okula, som också bor på gården, är Richards svärdotter. Flera dagar i veckan hjälper hon till att rensa ogräs.

”Mitt motto är ”plan your work, work your plan”. Jag har kommit långt med min ekologiska farm tack vare Vi-skogens lärdomar och jag tänker inte sluta nu!”

Richard är endast en utav de tre bönder som vi fick förmån att följa i vardagen. Var och en hade sin unika och upplyftande historia att berätta. Dessutom kommer Emma i veckan följa med Mary Atieno på hennes motorcykel för att dokumentera hur en dag i arbete ser ut för Vi-skogens fältpersonal. Detta vill ge ytterligare spännande läsning under nästa vecka!

Till nästa gång!
//Tamara Jönsson

Bildtext översta bilden: Richard visar stolt upp hans favorit träd Grevillea, som han planterat runt omkring sina odlingar för att binda jorden och ge den näring.