Öppna dagvattenlösningar

2014-11-03 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

Jag ger mig ut på en eftermiddagspromenad för att titta på Kigalis dagvattensystem. Det kanske inte är något en gör varje dag. Om en inte är VA-ingenjör. Och befinner sig i Kigali. På en eftermiddag. I Sverige är vi nog generellt ganska blinda för hur vi hanterar vårt vatten – var det kommer ifrån, vart det tar vägen och så vidare. Det finns liksom bara där i kranen när vi behöver det utan att vi tänker på det. Större delen av systemet göms undan i nergrävda rörnätverk och dylikt. Det har så klart sina fördelar, men det är lite tråkigt. Ur den aspekten är Kigali en rolig stad. Här finns det betydligt fler öppna lösningar, vilket gör att vattnet syns mycket mer och förgyller staden med sin porlande närvaro.

DSC_0064_1 Dike längs med vägen
DSC_0066_1 Ett till dike
DSC_0068_1 Ännu ett dike

I Rwanda innebär klimatförändringen att regnen faller mer oregelbundet, vilket försvårar planeringen för bönderna. I Sverige påverkas vi annorlunda. Troligen kommer vi få en ökad nederbörd som (i kombination med urbaniseringen) ökar risken för översvämningar. Urbaniseringen innebär att städerna växer och mängden hårda ytor ökar. Då blir det svårare för vattnet att ta sig ner i marken, vilket i sin tur innebär att vi får mycket mer vatten som behöver ta vägen någonstans när det regnar. Eländes elände kan tyckas, men så behöver det inte alls vara. Det är snarare ett ypperligt tillfälle att göra stadsbilden grönare och skönare. I Malmö till exempel finns det över 300 gröna tak installerade och en botanisk takträdgård att besöka (för att inte tala om billigare falafel än i Kigali). I Milano bygger de höghus med 900 träd i (Bosco Verticale) och i Wien finns Hundertwasserhaus för att ge lite mer spektakulära exempel.

DSC_0065_1 En något mindre asfalterad väg
DSC_0074_1 Kullersten i stadsdelen Kimihurura
DSC_0075_1 Slingrande uppförsbacke

Men nu svamlar jag. Det blir lätt att det flyter iväg lite när en pratar om vatten. Åter fokus på Rwanda. Här ligger urbaniseringen på 19 %, så väldigt många bor fortfarande på landsbygden. Vad gäller hårda ytor så varierar det med den saken i Kigali. De flesta vägarna är asfalterade, men det finns även kullersten och grus. Annars är det väldigt mycket välvårdad växtlighet (det kryllar av trädgårdsmästare som ständigt trimmar alla häckar).

DSC_0071_1 En kul kulvert
DSC_0070_1 En vattenränna med stora trappsteg
DSC_0073_1 En vattenränna med små trappsteg
DSC_0069_1 En gammal hederlig gatubrunn – ingen öppen lösning

För övrigt har vi gjort vårt första fältbesök och jag har fått se ett första exempel på insamling av regnvatten. Det ska bli kul att undersöka närmare. Om besöket skriver jag nästa gång. Simma lugnt.

DSC_0067_1 En grupp rovfåglar som spanar in dagvattensystem
DSC_0076_1 Skymning över Kigali City Tower
  • Carin

    Spännande Alfred! :))

  • Erica

    Aldrig har jag tyckt vatten var så intressant, bra jobbat!