”Om man är grannar är det inte bra om bara en har en ko”

2014-05-06 Av: Linda Andersson i kategorin: Kenya

Tom Mbui Njogu. Bonden. Trädgillaren. Utbildaren. Och charmören.

Gården är som inbäddad i en kokong av grönt. Överallt klorofyllfrossa, fastän torkan är som värst just nu. Flera av gårdarna runtomkring ligger blottade, men här, skugga. Denna sällsynta skugga på Kenyas slätter. Vi sitter ner under trädet med det kraftiga grenverket högt högt däruppe, tar en paus efter en lång dag i fält. Vi bjuds på nyplockade trädtomater och syrlig passionsfrukt och fnissar tillsammans med den oförskämt pigga 82-åriga Tom Mbui Njogu som skrattar och skämtar. Han visar stolt upp sin slitna LRF-tröja med texten BONDE. ”Den fick jag för många år sedan när någon kom på besök från Sverige, vi satt här, i klassrummet.” För det är här, på de smala träbänkarna som Tom utbildar grannarna i hållbart jordbruk – för att han tycker det är viktigt. Och träden, de liknar han vid…kossor.

- Om man är grannar är det inte bra om bara en har en ko, mina grannar ska också ha en. Därför erbjuder jag dem utbildning så att de också kan få det jag har: kunskap om träden. I över fem år har jag utbildat andra bönder i hur man planterar träd och vilken nytta de gör för gården. Jag har fortfarande mer kunskap än de har, men de knappar in.

För såklart kan inte Vi-skogen dryga 350 medarbetare utbilda alla 103 908 hushåll på egen hand. Nä, det behövs partners (andra bondeorganisationer som Vi-skogen samarbetar med) och resurspersoner – bönder som Tom.

Tom har haft sin gård i över 40 år och nu brukar han den tillsammans med sonsonen Tom Nyawira Njogu (ja jag vet, det blir lite förvirrande det här med två Tom, så låt oss kalla honom Tom JR). Många år har gått sedan han träffade Vi-skogen för första  gången, och träden de planterat under åren har vuxit sig stora. De höga stammarna från grevillea. De kraftiga tallarna. Den frodiga grevillea till foder. Träden används för att dela upp gården, hålla jorden på plats, skydda från vinden, ge skugga – och såklart binda kväve i jorden. Plantorna? De kommer från Tom den äldres egen plantskola

- Nu när träden har vuxit klart så använder jag dem till byggmaterial och ved. Jag säljer timmer också. Det ger mig en bra inkomst. Mina grannar som köpte sina gårdar samtidigt som mig, de valde att hugga ner alla träden. Så nu kommer de för att köpa trädprodukter istället.

För träden ingår i ett kretslopp. De står inte där för att bli en urskog. De är planterade för att öka gårdens produktivitet under 5-15 års tid, men de ska också ge inkomster när de vuxit färdigt. För Tom den äldre är träden en naturlig del i jordbruket.

- När jag var liten fick vi plantera träd i skolorna en gång om året. Den kunskapen har jag tagit med mig. Om vi bara lär våra barn tidigt om träd så tar de med sig det hela livet.

Om Tom den äldre hade fått bestämma hade vi stannat hela kvällen. Helst sovit över. Och berättat historier hela kvällen. Men det är dags att gå. Handskakningar. Lyckönskningar. Gästböcker. Och så den där sista chansningen.

-  Du Linda, är du gift eller? frågar Tom den äldre med glimten i ögat och sneglar på sin sonson.

-  Jovars, svarar jag. Men han är säkert ett bra parti. Kanske kan jag ta mig en andra man?

Det däremot, var inte Tom eller Tom särskilt intresserade av. Kanske lika bra det.

 

TomMbuiNjogu_TomNyawiraNjogu--JR--Kitale_Kenya_March_2014-(3) Tom och Tom JR har krupit upp på högen med timmer som de ska sälja. Det är träd som växt färdigt på den egna gården och var redo att skördas. Såklart har de planterat nya för att fylla på för kommande år. Det märks tydligt vem som kommer ta över gården när Tom den äldre tappar farten. Tom JR har full koll på odlingsmetoder och timmerpriser och han rättar sin farfar när han säger fel.
- Nä, 22 KSH får vi för Eucalyptusen nu, inte 18, säger Tom JR och klappar stolt på det dyrbara virket.
LindaAndersson_TomMbuiNjogu_Kitale_Kenya_March_2014 Yeah!

TreeTomatoKitale_Kenya_March_2014_webb Fantastiska trädtomaten. Grym frukt. Fast den smakar lite grönsak. Och är ett bär.