Om att inte stoppas av motgångar

2013-02-06 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Mityana district. Ett vitt, lågt hus. I dörröppningen sitter en liten pojke. En kvinna, klädd i en mörkröd gomesi, den ugandiska traditionella klänningen med ståtliga axelpuffar, kommer gående mot oss. Kvinnan heter Ruth Naicanwagi. Idag har hon en sjal virad runt halsen.

– Jag har just blivit förkyld, förklarar hon på en gång och syftar på sjalen.

Ruth är änka sedan många år och har drivit jordbruket ensam sedan hennes man gick bort. Det har varit tufft. Som ensamstående jordbrukare med flera barn är det svårt att få ihop allting. Skolavgifter, regn, torka och bränder är bara några av de saker som Ruth har kämpat med genom åren.

Ruth hivar ner en gul dunk i brunnen där regnvatten samlas.

Vi får sätta oss i mjuka stora soffor i hennes hus, som hon berättar byggdes på 80-talet. På väggarna finns inramade fotografier av hennes barn och släktingar. Från köket kommer två små tultande barnbarn in.

Ruth har samarbetat med Vi-skogens partnerorganisation MMUDFA (Mityana-Mubende District Farmers Association) sedan 1993 och är en av de bönder som varit ansluten till organisationen längst.

– Det är MMUDFA:s förtjänst att jag har lyckats så bra med gården, säger Ruth.

Ruth har två kor. En av dem är på grönbete på baksidan av huset. Hon berättar att hon tidigare hade fler kor, men var tvungen att sälja flera av dem för att bekosta utbildningar åt barnen.

Vi går ut på gården och Ruth guidar oss runt bland mango– och guavaträd. Vi går vidare, bakom huset. Här finns Ruths plantskola som har varit en viktig inkomstkälla genom åren. Genom plantorna, som hon har sålt vidare till andra bönder, har hon kunnat betala barnens utbildningar. Förra året var dock ett svårt år då en brand från grannhuset spred sig och förstörde plantorna.

Men Ruth låter sig helt uppenbart inte stoppas av motgångar. Varken förkylningar eller bränder tycks bita på henne. Barnen är vuxna nu och genom bondegruppen och råd från MMUDFA har hon rott det hela i hamn.

 

/Evelina Stenström