Nu tar 35 bönder över Vi-skogens arbete i Nbundo, Rwanda

2015-01-22 Av: Linda Andersson i kategorin: Rwanda

Det är lite högtidlig stämning när de 35 gruppledare från Nbundodistriktet samlas på gräsmattan utanför Vi-skogens kontor i Kigali, Rwanda. Kvinnorna uppklädda i klänningar av vackra vaxtyder. Männen i sina kostymer (ja, förutom killen i den klarorangea t-shirten med texten ”State Prison” som lite grand sticker ut.) Plasttältet är uppsatt. Stolarna framställda. Och minsann, där har vi Rwandisk TV-också.

Rwanda_20150112_02-webb 35 gruppledare samlasde på Vi-skogens kontor i Kigali, Rwanda

Efter att Vi-skogen arbetat ett par år i Nbundo, är det dags att lämna över till bönderna själva. Hittills har Vi-skogens personal utbildat bondegrupperna i bland annat agroforestry, hållbart jordbruk och ledarskap. Men nu, nu lämnas stafettpinnen vidare till lokala bondegruppledare som tar över ansvaret att nå ut till nya och gamla bönder med den kunskap de tagit till sig under åren.  Det fingras lite på avtagna hattar och nystrukna skjortor.

Det är ett naturligt steg. Ett hållbart steg. Att inte binda upp grupper och kooperativ vid bistånd. Utan att istället lära ut. Lämna över. Följa upp. Vi-skogen ska inte arbeta år ut och år in på samma plats. Vi ska arbeta tills vi inte längre behövs. Så idag tackar Vi-skogen i Rwanda gruppledarna för deras engagemang, för deras outtröttliga jobb med att samla sina bönder. Och önskar dem lycka till framöver. Nu börjar det väl ändå dra ut på tiden lite. Ska vi inte börja? Jo, där är ju Kajsa Halleen  Nyerere, landschef  i Rwanda.

-        Vi vill säga ett varmt tack för det jobb ni gjort tillsammans med bönderna i ert område. Ni spelar en viktig roll. Jag har besökt de flesta av era gårdar och jag vet att ni är rätt personer att fortsätta arbetet. Nu är NI experterna på agroforestry. Och för att underlätta ert arbete framåt med att nå bönderna så vill ge er varsin cykel att ta med hem.

En av alla dem som idag slänger benet över cykeln och trampar hemåt är Mujambere Appolinaire.  Bonden som glev gruppledare och sedan ordförande i det större kooperativet Zanuka. Som nu är partner till Vi-skogen. Han har varit med om hela resan. Men det är ju han, bonden jag intervjuade för ett halvår sedan hemma på hans gård. Är han ordförande nu!

MujambereAppolinaire_Rwanda_20150112-(2)---webb Mujambere Appolinaire – bonden som blev gruppledare och sedan ordförande i ett nytt kooperativ.

-        Många organisationer har kommit och gått under åren. De har besökt våra områden, arbetat ett tag, men sedan när de lämnat har kunskapen glömts bort. Men med Vi-skogen är det annorlunda. De har involverat samhället och utbildat på ett sätt så att vi har integrerat kunskapen. Deras kunskap har blivit vår kunskap.

Det är Appolinaire själv som skrivit talet. Inte någon av Stefan Löfvéns talskrivare. Kommunikatören Linda Andersson är lätt imponerad.

-        Alla bönder hos oss har planterat träd. Och de spelar en stor roll, träden. För djurfoder, ved och mot jorderosion. Tillsammans med alla andra aktiviteter har träden blivit en del av livet. Och vi kommer fortsätta med agroforestry för vår egen utveckling, byns utveckling och hela vårt områdes utveckling.

Det är här jag inombords jublar ”Whoooop whoooop!”. Men eftersom ingen annan gör vågen i församlingen så låter jag också bli och sitter kvar på min vita plaststol.

Så är det då dags. Kajsa skakar hand. Överräcker keps och pin med Vi-skogen loggan. Och så cykeln såklart. En svart springare med Vi-skogenklistermärket lite på sniskan på stänkskärmen eller frampå. Alla 35 hivar sig upp. Testar ringklockan. Provbromsar. Japp, då är det bara att cykla hem. De sisådär 2-3 milen till byn.

MujambereAppolinaire_Rwanda_20150112-(4)---webb En cykel gör att gruppledarna kan ta sig ut till nya och gamla bönder lättare och  sprida kunskapen om agroforestry vidare.
StephanieMukabagorora_Rwanda_20150112-(3)---webb Stephanie Mukabagorora är grymt nöjd med sin cykel.
Rwanda_20150112_01-webb Ringklockor: check. Broms: check. Hjälm: inte check.
  • Gustav Svärd

    Cyklar!
    Så liten sak för flesta i väst, men så oerhört praktisk.

  • Lisa Granlöf

    Härligt att läsa! Jag önskar alla bönderna lycka till.