”Ndiyo, I do.”

2013-12-03 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Praktikanter 2013

Granne med Vi-skogens kontor i Musoma ligger Tembo beach. Där ordnas nästan varje helg olika tillställningar och firanden, framför allt bröllopsmottagningar. Musik på sådan volym att det hörs över hela staden. I helgen fick jag och Amanda chansen att uppleva ett tanzanskt bröllop. Vi fick vara en del av denna ceremoni som vi dittills bara hört så mycket om.

Tre par blivande äkta makar. Litet antal, då så många som tolv par kan vigas samtidigt. Bruden var en släkting till en kvinna vi träffat på hostellet där vi bor. För övrigt hade vi inte någon relation alls till paret. Vi var väldigt glada över att bli medbjudna, och vår bekant var väldigt glad och tacksam över att vi ville följa med.

Blivande man och hustru. Spända innan vigseln.

Vårt bröllopspar hade valt färgerna orange, grön, creme och svart som sitt tema, något som syntes på gästernas klädval, brudtärnornas klänningar och all dekoration. Redan utanför kyrkan i väntan på brud och brudgums ankomst började sångerna, dansen och trummandet. De tre grupperna gäster till de tre olika brudparen verkade tävla i vilka som kunde låta mest. Hyllningssånger på de olika stamspråken. Dans kring de utsmyckade bilarna. Rumpskak. Trumpeter.

Brudgummens blivande svärmor i traditionellt Kitenge-tyg

Tre timmar i kyrkan, romersk-katolsk vigsel. Vacker körsång och nattvard. Ringar som utbyttes. Skriva under äktenskapsbevis. Traditionellt och högtidligt.

Ringutbyte

När vigslarna var över hade mörkret fallit och alla begav sig sjungandes och dansandes till vardera bröllopsfest. Vi åkte till hostellet för att byta om till aftonklädsel och slänga i oss några bananer då vi blivit varnade för att middagen sällan serveras innan klockan 23.

Nu började festandet, mycket olikt den svenska traditionen. Jag och Amanda var hänförda. Glitter. Musik som dånade. En videokamera med enorm strålkastare som konstant följde brudpar och gäster. Många nya bröllopsritualer vi aldrig sett förut. Exempelvis då brudens och brudgummens respektive familjer dansade fram till paret för att skåla en efter en.

Överdådigt. Prinsessliknande. Varsin tron till brudparet. Blinkande lampor i alla färger. Glitter och guld. Ju mer desto bättre. Alldeles för mycket. Nästan gräsligt. Och helt fantastiskt!