När pressfriheten dog.

2013-12-05 Av: Linda Andersson i kategorin: Nairobi

Hörde du vingslagen? Kände du vindpusten mot din kind? Smakade du den bittra förlusten? Det var pressfriheten som lyfte och lämnade Kenya. Som i ett vingslag. Idag. Just nu. Trots protester från landets journalister. Trots uppropet från FN. Trots stormen från biståndsorganisationerna i regionen. Trots det. Pressfriheten lämnade ikväll Kenya åt sitt öde när president Kenyatta godkände den nya medialag som kallats drakonisk, förödande och en dörröpnare till ett nytt smygade ledarskap. Ett ledarskap som ingen riktigt riktigt vågar tala om. Schhhh…

Dagstidningen Daily Nation skriver att  “The Bill is an evidence of a growing trend in Africa and elsewhere, whereby governments are trying to exert more control over independent groups using so-called NGO laws.”  Och The Standard toppar med att ”The National Assembly handed President Uhuru Kenyatta near-absolute control over journalists and media enterprises in the country.”

Det var i oktober som lagförslaget kom och det var nu som presidenten skrev under en extremt kontroversiell lag ”Kenya Information and Communications (Amendment) Bill 2013″ som gör att journalister och mediehus nu övervakas av en halv-statlig kommission och kan örfilas upp med enorma böter om de bryter med den satta uppförandekoden. Man kan säga att det är ett trevligt sätt att se till att journalister behåller sin etik och moral i det de skriver. Man kan också säga något helt annat: Presidenten bestämmer vad som sägs i media.

Utöver denna drakoniska lag så har parlamentet i Kenya riktat in sig på biståndsorganisationerna. En ”Public Benefit Organisation Bill” är på gång som kommer att sätta även organisationer att övervakas av regeringen och strypa donationer utifrån. Det skulle slå undan fötterna på tusentals Kenyaner som idag jobbar inom NGO-sektorn. Det skulle stampa på de hundratusentals bönder som får stöd av Vi-skogen. Det skulle kväva folkrörelser som kämpar för civilsamhället. Hörde du vingslagen? Kände du vindpusten mot din kind? Det är de mänskliga rättigheterna som är på väg att lyfta och lämna Kenya. Jag bävar för den bittra förlusten.

Foto: Billy Mutai Nation Media Group