När jämställdhet funkar i praktiken – klart vi måste följa Benta och John på Instagram!

2014-04-02 Av: Linda Andersson i kategorin: Benta och John

Världen – möt Benta Muga och John Oruko.

 

Jag sitter ner med Benta Muga i hennes vardagsrum. Först 20 minuter in på intervjun slår det mig att mannen inte är där. Jag har ljud bakifrån huset och hajar till. ”Det är min man John – han hämtar vatten,” säger Benta i förbifarten. Jag försöker att inte höja på ögonbrynen men inom mig pågår en vild intern fördomskrock. Att träffa så starka kvinnor som Benta på Kenyas landsbygd är ovanligt – att  mannen och hustrun dessutom delar på traditionellt kvinnliga uppgifter ännu mer sällsynt. Jag blir nyfiken på hur det funkar i dagliga livet – klart vi måste följa Benta och John i deras vardag!

Sagt och gjort. Vi satte en enkel mobilkamera i händerna på familjen och bad dem fotografera sitt vardagsliv. Vi publicerar bilderna och deras kommentarer på Instagram så att du kan följa livet i en vanlig bondefamilj på Kenyas landsbygd. Hur arbetar man tillsammans för att stärka familjen? Hur mår träden? Vad ger skörden den här gången?

Familjen har jobbat tillsammans med Vi-skogen bara ett par månader så ännu är gården som de flesta andra i området; rätt torr, få träd och med låg produktivitet – men med stor utvecklingspotential. Hur kan just en sådan utveckling ske med agroforestry, trädplantering och hållbara jordbruksmetoder? Hur kan träd och jämställdhet bekämpa fattigdom och hantera klimatförändringar? Följ så får du se.

Fälj #FamiljenMuga på http://instagram.com/viskogen