Nä men jag tar väl och startar en skola.

2015-01-29 Av: Linda Andersson i kategorin: Kenya

Prisca Mayende. Heltidsarbetande bonde. Försörjer tillsammans med sin man deras nio barn. Är miljöansvarig i sin lokala bondegrupp. Och startar en skola på bakgården. Samt serverar skollunch till 150 elever varje dag – med mat från sin egen gård. ”Ja, de hade ju inget att äta.” Nämen vad säger ni, en förebild kanske?

Prisca Mayende. Trädbonde level 1000. Prisca Mayende. Trädbonde level 1000.

- Jag tyckte att det behövdes en skola för barnen så jag byggde en här på gården. Idag är det 150 elever och varje dag äter de lunch här. Jag serverar bönor och majs från gården.

I det lilla lerhuset på gårdsplanen ligger röken tät. Två stora grytor har just tagits av eldstaden. Kokt majs. Och kokta röda bönor. Jättemycket bönor. I rask takt slevar Prisca upp tallrik efter tallrik. De små barnen sitter i sitt klassrum och äter. De äldre pojkarna hänger vid vattenpumpen. Tjejerna använder diskstället som bord. Diane Wasike är en av eleverna från Naigain Hosana Academy som mular in majs och bönor under skuggan av ett Cordia africana. Jo, det är samma mat varje dag. Men det bekomer inte 13-åriga Diane.

- Nä det är gott. Och förut hade vi ingen skollunch så då fick jag gå hem att äta på dagarna.

 Diane Wasike är en av eleverna från Naigain Hosana Academy som mular in majs och bönor under skuggan av ett Cordia africana. Jo, det är samma mat varje dag. Men det bekomer inte 13-åriga Diane. Diane Wasike är en av eleverna från Naigain Hosana Academy som mular in majs och bönor under skuggan av ett Cordia africana. Jo, det är samma mat varje dag. Men det bekomer inte 13-åriga Diane.

Men hur orkar hon, Prisca? Sköta om gården på knappt 4 acre. Engagera sig i byn. Uppfostra 9 barn. Servera lunch. Plantera träd. Skörda foder. Mjölka kor. Spara ihop till skolavgifter. Och hur får hon det att gå ihop?

Det är ingen quick fix. Ingen enkel väg. Men med stolthet, jävlaranamma och utbildning från Vi-skogen har Prisca fått sin gård på fötter. Hon har nästan tredubblat sin produktion av mat. Hon har startat små företag och har en egen butik som ger små små men många många inkomster. Hon har helt vänt om från traditionellt jordbruk till agroforestry. Och henner energi smittar.

- Jag är stolt över mitt jordbruk! Säger Prisca med ett alldeles fantastiskt leende.

Jag tror jag har en ny idol.

Ps. Du…vi gjorde en film med Prisca. Hon berättar hur agroforestry funkar. Den kan du kolla på här.

NaigainHosana-Academy_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(1) Några av tjejerna samlas kring Priscas diskställ och äter lunch…
NaigainHosana-Academy_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(4) …men de yngsta eleverna äter i sitt klassrum.
PriscaMayende_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(5) Prisca behöver inte köpa foder till sin mjölkko. Hon skördar späda grenar och löv från gårdens träd istället.
PriscaMayende_Kisumu_Bungoma_Film_2014-(12) Prisca handmjölkar. Hon vet att rätt diet till kon ger mer mjölk. Och rätt diet, det är att blanda både gräs och löv från agroforestryträd.
Prisca Mayende har skördat bladen från cow beas, black-eye-bönorna. Funkar fint som bladgrönsak. Prisca Mayende har skördat bladen från cow peas, black-eye-bönorna. Funkar fint som bladgrönsak.