Mulch, Mulch, Mulching

2013-02-21 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Det har säkert nämnts förut, men vad är grejen med mulching? Oftast när man går runt bland bananträden hos bönder ser det lite stökigt ut. Gamla bananträd, blad och diverse annat organiskt skräp ligger på marken när man travar igenom. Man vet inte riktigt vad som ska ligga under allt detta ”skräp” så man försöker gå lite försiktigt för att inte stiga på något känsligt. Jag tycker att begreppet mulching är, som man brukar säga på Stockholms universitet, ett diffust sådant. Men samtidigt är det hela väldigt enkelt.

Stökigt eller smart?


Mulching betyder ungefär marktäckning. Marken kan täckas med flera olika organiska material, oftast ser jag olika bananblad men gräs ska vara det bästa. Vad allt detta gör, är att det organiska materialet ser till att behålla fukten i marken samtidigt som den gör att jorden blir mer näringsrik när det organiska materialet förmultnar. Samtidigt förhindrar mulchen ogräs att komma upp. Vissa insekter trivs i mulchen men är oftast inte skadliga för trädet. De hjälper till med att bryta ner materialet till näring som kan komma grödorna till nytta. Bananträdsdelarna som används som mulch fungerar dessutom som ett lockbyte för elaka insekter. Där får de bygga sina hem och dansa på bordet hur mycket de vill eller vad de nu gillar att syssla med.

Dock ska man vara försiktig då man placerar gräs som mulch. Det kan ha förödande effekt om blommat gräs skulle läggas ut. Då kan fröerna gro och det skapas mer ogräs som kan konkurrera med grödorna och träden. Ogräset kan också enklare sprida sjukdomar. Jag ser ofta hos Vi-skogens bönder att de använder sig av mulching. Det känns som ett viktigt kapitel inom agroforestry. Solen skiner ganska starkt här. Jorden blir torr och träden växer inte så bra. Jag har sett på många soliga och inte soliga platser att mulching verkligen bidrar till att träden mår bättre. Det var allt om mulching för idag.