Motorcyklar och framtidsbönder i Mityana

2013-01-21 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Tre motorcyklar susar fram genom det kulliga landskapet. Vägarna är krokiga, gropiga och fulla av stenar. I dalarna skymtar byar och dimhöljda trädkronor. Jag, Jonatan och Agnes sitter bakpå varsin motorcykel som körs av Shem, George och Yonah som alla tre arbetar på organisationen MMUDFA (Mityana-Mubende District Farmers Association).

– Ser du vad som växer där? frågar Shem och pekar med ena armen medan han kör. Jag ser att det är ett greveriaträd, ett mycket vanligt agroforestryträd som jag nu äntligen har lärt mig namnet på.

Shem, som skjutsar mig på motorcykeln, arbetar på Vi-skogens partnerorganisation MMUDFA där vi praktiserade i 1,5 veckor i december. Han är rådgivare till de bönder som MMUDFA arbetar med och sitter inne med livslång kunskap om alltifrån ympning av passionfruktträd till naturläkemedel och apelsinodlingar.

Vi besöker sex stycken av de 11 Farmers-of-the-future-skolorna (FOF) i distriktet. MMUDFA har bara arbetat med FOF i några månader, men det syns redan tydliga spår av dem på skolgården. Våra kollegor från MMUDFA (och för dagen även våra privata chaufförer) George, Shem och Yonah berättar lyriskt om de olika skolornas projekt.

– På varje skolgård finns vita skyltar med tio olika budskap, berättar George. Han pekar på en av skyltarna där det går att läsa ”As a child I have right to education”.  Och på sidan av skylten finns både Vi-skogens och MMUDFA:s loggor.

Eleverna har jullov när vi besöker skolorna. Men på en av skolorna finner vi några jullovslediga barn på skolgården. Från vänster: Nakasorya, Namazzi, Joyisi och Namukionge.

 

Shem från MMUDFA tillsammans med eleverna Lubega 10 år, Nakasorya 9 år, Namazzi 6 år, Joyisi 10 år, Namukionge 8 år och Ssekyondwa14 år.

– Men vi har ett problem, säger George och ser allvarlig ut. Det finns folk som stjäl skolans nyplanterade trädplantor.

Vi står framför en rad av nyplanterade greveriaträd på skolans skolgård. Men framför våra fötter är en liten trädplanta uppryckt med rötterna och ett tomt jordhål är allt som finns kvar.

– But it’s a good problem! tillägger han och skiner upp. Att folk stjäl trädplantorna betyder att ryktet om förtjänsten med träd i jordbruket har spridit sig och det är ju i grunden något positivt.

/Evelina Stenström