Mittmöte med extra allt

2013-01-18 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

I förra veckan rivstartade vi det nya året med ett mittmöte. Samtliga praktikanter i Östafrika, Agnes, Evelina och Jonatan från Uganda samt Anna, Emma och Tamara från Kenya samlades för ett kärt återseende i Kisumu, Kenya.  Vi fick även celebert besök från både Sverige och Kitale.  Från Sverige kom, våra lärare Robert Norman och Per Lindh från Biskops-arnö folkhögskola samt vår praktiksamordnare David Fältén från Vi-skogen. Från Vi-skogens lokalkontor i Kitale här i Kenya, kom Ylva Nyberg.

Under fyra intensiva dagar har vi utvärderat den tiden som gått. Vi har delat med oss av intryck och känslor vi haft kring allt det som vi redan hunnit göra och se på praktiken. Vi har planerat upp våra sista månader här i Östafrika och börjat förbereda för det informationsarbete som väntar oss i Sverige efter hemkomst. Vi har fixat med teknikutrustning som krånglat och lärt oss specialfunktioner i programvaror vi använder. Fikapauserna har varit obligatoriska och dessa har förgyllts med ”svenskt kaffe” och pepparkakor.

Förutom utvärdering och planering har vi även hunnit med att besöka ett vävkooperativ där vi fick se tillverkningen av det mest fantastiska tyger. Vi har ätit gemensam middag i solnedgången vid Viktoriasjön. En sjö som mer liknar en ovårdad fotbollsplan än väldens näst största sötvattenssjö, en följd av att vattenhyacinter har tagit över sjöns naturliga ekosystem.

Dagarna gick otroligt fort och helt plötsligt var det dags att ta farväl. Nästa gång vi praktikanter är samlade igen är i mitten av mars under vår sista vecka här i Östafrika, den gången blir det på kontoret i Tanzania.

 

 

Text: Emma Eineskog och Anna Lethagen

Teknikgenomgång med Per - alla i full koncentration. (Foto: T.Jönsson)

 

Jonatan visar bilder från praktiken i Uganda. (Foto: T. Jönsson)

 

Svensk fikapaus med David och Ylva i bakgrunden. (Foto: A. Lethagen)

 

Här spinns bomullen till tråd. (Foto: A. Lethagen)

 

Bomullstråden vävs till tyg. (Foto: Anna Lethagen)

Evelina spanar in butiken på väveriet. (Foto: A. Lethagen)

 

Agnes och Emma botaniserar bland väskor på väveriet. (Foto: T. Jönsson)

 

Praktikanterna från Uganda och Kenya. Från vänster: Jonatan, Agnes, Evelina, Emma, Tamara och Anna. (W. Odongo Nyariwo)

 

Viktoriasjön är överväxt med vattenhyacinter. Att komma ut på sjön och fiska från denna viken är inte lätt. (Foto:A. Lethagen)