Medan träden växer i Ndozi-Kalinga

2013-01-23 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Dagen till ära är jeepen leasad endast för oss. Film ska produceras och vår handledare Paul har arrangerat en intervju med en bonde i ett av Vi-skogens tidigare distrikt. Vår jakt på hållbarhet ger omedelbart resultat.

Fred Mukasa är inte längre en Vi-skogsbonde, han är mer än så. Sedan ett flertal år står Fred och hustrun Agnes på egna ben och gårdens utveckling pekar spikrakt uppåt. Vi bockar av biogasanläggning, honungsproduktion och högkvalitativt kaffe. Det krävs ingen mästarregissör för att göra bra film på det.

Genom att sätta upp en skylt och bjuda in nyfikna medbönder delar familjen Mukasa Nalubega med sig av kunskapen de har fått från Vi-skogen.

Hos Agnes Nalubega och Fred Mukasa växer pengar på träd. Det är det rött lysande kaffet ett obestridligt bevis på.

På hemvägen ber Paul att få göra en avstickare till några andra byar där Vi-skogen tidigare har varit verksamma. Vi säger givetvis ”ja” och samtidigt som vi skumpar vägen fram bevittnar vi något oerhört vackert – yrkespersonen Paul möter privatpersonen Paul.

Under perioden 2002-2004 arbetade Paul som Vi-skogens fältkoordinatör i Masaka District.  Dagligen besökte han bönderna i regionen och gav dem råd och stöttning. Nu har nio år passerat och Paul befinner sig återigen i den lilla byn Ndozi-Kalinga. Utanför bilfönstret passerar tronande Albizzia-träd revy. Paul ser bräckliga plantor. Vi hastar förbi välplanerade hus och trädgårdar. Paul ser nödtorft. Tio års grönskande förvandling går inte att beskriva i ord; den speglas i en luttrad fältarbetares blick.

Efter en stund tar vägen slut och vi möts av ett makalöst mangoträd. I dess skugga sitter en grupp män och kvinnor samlade som för ett möte. När vi kliver ur bilen möts vi av nyfiken tystnad. Tills de får syn på Paul. Genast blir stämningen kamratlig och ett ”how are you?” sipprar fram ur sorlet. Det visar sig att de är lika glatt överraskade att se Paul som han är att se vad de har för sig – ett spar- och lånegruppsmöte. För trots att Vi-skogen lämnade regionen för åtta år sedan fortsätter den 81 kvinnor och män starka gruppen Kwewaayo att mötas, spara och låna. För att de vill. För att det fungerar.

/Agnes Lanker