Människorna som ger mig sin vardag

2015-02-04 Av: Amanda Dahlin i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Vi träffar så mycket människor här, så många som lever så skilda liv från livet vi lever hemma i Sverige. Vår vardag har den senaste tiden inneburit att vi sitter i skuggan i deras trädgårdar eller inne i husen för att genomföra intervjuer. De är alla medlemmar i olika bondekooperativ eller marknadsföringsgrupper. Samtliga har fått utbildning av Vi-skogen fram till 2008 men därefter inte tagit del av ytterligare träning eftersom Vi-skogen flyttade verksamheten till nya distrikt. Vi undersöker om de fortfarande har nytta av det de lärde av Vi-skogen.

Det är fantastiskt, att vi får möjlighet att träffa alla dessa människor. Personerna vi besöker möter oss med självklar vänlighet. De har aldrig sett oss tidigare, vet många gånger inte ens varför vi kommer för att besöka dem förrän när vi är väl på plats, men deras glädje och genuina välkomnande är genomgående hos samtliga. Nedan visas ett axplock av dessa människor, som alla på sitt eget sätt gör mig varm i hjärtat.

 

Intervjuer-0396 Winnie Kalanzi i Buwunga är en kvinna med stark personlighet. Hon  är ordförande för den co-save som startades med hjälp av Vi-skogen och bedriver även en grisfarm bakom huset. 

Intervjuer-0092 Kalungi Edward i Bukolola diskuterade idéer för hur medlemmarna inom kooperativet på nytt kan börja sälja gemensamt, något som de tyvärr inte gjort de senaste åren på grund av bristande kapital och svår torka.
Intervjuer-0067 Jag och Nakanwagi Kikoola från Lukaya går igenom de böcker som kooperativet använder i verksamheten.
Intervjuer-0101 Namala Scola i Bukolola hade en stor hög med ved utanför huset eftersom de skulle ha examensfest nu när hennes dotter är färdig med universitetsstudierna.
Intervjuer-0114 Namala Scola var även en av de bönder som bokförde sin försäljning av grisar, något som har visat sig inte vara en självklar aktivitet för bönderna. Här sitter Siri och Sam Ssekisambu (vår förare och tolk) inne i Namala Scolas vardagsrum.
Namnbilder-0935 Mulinda Timu i Bigasa är medlem i ett biodlingskooperativ, samtidigt som han även är med i två kaffekooperativ och ser värde i samarbetet med andra bönder.

 

Namnbilder-0893 Namodo Adewo med dotter Nakiggala Margret i Bigasa tog sig tid för vår intervju trots att hon samma morgon förlorat två getter som blivit attackerade av en vildhund i området.
Namnbilder-0880 Felly Lwanga i Bigasa sprudlade av glädje och skulle absolut bjuda oss på hennes egenodlade jordnötter.
Intervjuer-0093 Joseph Sembira i Bukolola, som är ordförande i Lusango Cooperative Society Limited, ägnade två hela dagar åt att hjälpa oss att hitta till de olika bönderna inom kooperativet vi skulle intervjua.

 

 • Carin

  Åh vad fina ni är!!! Vilka vackra bilder!!! :DD

 • Džana Damjanović

  Fantastiska bilder. Tack för uppdateringen! Det är så härligt att läsa om ert arbete – keep up the good work!

 • Petra

  Vad härligt att följa dig och din ”vardag”. Vackra bilder och vilken lärorik resa du än en gång gör!

 • Hans

  Fina bilder och fascinerande människor.

 • Frida

  Vilket fint arbete ni gör! Bilderna är helt fantastiska och likaså människorna ute i byarna som välkomnar er med öppna armar.