”Livet som bonde här i Uganda har blivit hårdare”

2014-03-05 Av: Mia Madsen i kategorin: Praktikanter 2013, Uganda

kaffegodfrey

[Godfrey Berunga, Ssembabule, Uganda]

Bonden Godfrey Berunga traskar runt bland kaffeplantorna på sin gård i distriktet Ssembabule i Uganda. Han visar ivrigt upp agroforestrymetoder som mulching och att gräva små diken för att samla upp regnvatten. Det här är saker som han har lärt sig sedan han började arbeta med Vi-skogen för några år sedan.

– Livet som bonde här i Uganda har blivit hårdare, klimatet är mera utmanade i dag. Därför är jag glad över att jag har lärt mig hur det går att anpassa sig, säger han.

mulching

[Majsblad placeras på marken för att behålla jorden ska behålla sin fuktighet]

40-åriga Godfrey har varit bonde i hela sitt liv. Hans föräldrar var boskapsbönder men Godfrey har valt att också odla kaffe, bananer och fruktträd för att dryga ut kassan. När han tänker tillbaka på sin barndom så minns han fram för allt regnet.

– När jag var barn regnade det nästan för mycket. Dalgången bredvid vår gård brukade svämma över. Vi var tvungna att ta av oss kläderna för att ta oss över. Så är det inte längre, förklarar han.

I dag är det framförallt torkan som ställer till det för bönderna i området, berättar Godfrey. Landskapet har blivit torrare och grödorna är mera utsatta för skadedjur och sjukdomar. Han pekar på en uttorkad kaffeplanta, bryter av en kvist och visar upp den knastertorra stammen.

 – Den här kaffeplantan blir jag tvungen att riva upp, den kommer inte att överleva, säger han.

Godfreykaffeplanta2

[Godfrey visar upp en knastertorr kaffeplanta]

När regnen uteblir drabbas även boskapen. De producerar inte längre lika mycket mjölk.

För att se till att både djur och grödor får tillräckligt med vatten tvingas familjen satsa pengar på att gräva vattendammar för vattenuppsamling.

– Jag vill inte att mina barn ska bli bönder som jag. Förutsättningen för att klara sig som bonde i framtiden är tillgång till kunskap och pengar. Det är bättre att barnen utbildar sig och har jordbruket som en hobby, säger Godfrey.