Laboratorielördag lär lurig lundastudent lärorika läxor!

2015-01-12 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

Julledigheten är över och jag är tillbaka på kontoret. Där väntar två julklappar! Den första är klimatdata från meteorologimyndigheten. När väl de rätta papprena var ifyllda gick det fort att få tillgång till utförlig data. Den andra har vicebossen Rukundo letat upp någonstans. Det är frökapslar från ett träd som heter Moringa Oleifera. Fröna kan användas för att rena vatten. De har liknande egenskapar med aluminiumsulfat eller järnklorid, som används vid behandling av dricksvatten i Sverige. Metallsalterna är bättre än moringafröna, men moringafröna är ändå så pass bra att t.ex. ett vattenverk i Maputo (Moçambique) har undersökt om de kan börja använda det istället eller en blandning av de två. Till skillnad från metallsalterna så påverkar inte Moringafröna pH-värdet, vilket kan spara in vissa steg senare i reningsprocessen.

 

DSC_0322 Moringakapslar!
DSC_0328 En öppnad kapsel med frön

-

DSC_0331 Laboratorieutrustning

Utöver förmågan att rena vatten så har moringaträdet jättemånga användningsområden och det är ett av agroforestryträden som Vi-skogen jobbar med. Bland annat så är bladen ätbara och rika på mineraler och vitaminer. Trädet har även medicinala egenskaper och jag vet inte allt. Jag blir i alla fall sugen på att göra ett litet försök med fröna för att se om de går att använda i samband med regnvatteninsamlingen. För att det ska vara lönt för bönderna behöver processen och dosseringen vara enkel och smidig att genomföra. Dessutom behöver det ge något utöver att bara koka vattnet.

 

DSC_0330 Påfyllning av kranvatten
DSC_0338 Då texten i artikeln går att läsa genom vattnet är vattnet så pass klart att jag antagligen inte kan se någon skillnad på det med bara ögat efter en behandling. Jag bestämmer mig för att göra det grumligare genom att tillsätta jord.
DSC_0341 En matsked i varje glas
DSC_0342 Betydligt grumligare prover

Det är lördag förmiddag och jag drar igång ett tämligen pragmatiskt JAR-test. I brist på pipetter, magnetomrörare och optisk avläsningsutrustning beslutar jag att fylla två glas med kranvatten och hälla i lerhaltigjord. Lerpartiklar är så pass små att de har svårt att sedimentera (falla till botten) utan hjälp från något annat. Det är denna hjälp som metallsalterna eller (förhoppningsvis) moringafröna bidrar med. Om jag tillsätter moringafrön till det ena glaset borde jag kunna se med ögat om det blir någon skillnad i grumlighet.

 

DSC_0335 Ett finhackat moringafrö…
DSC_0336 …hälls ner i en flaska…
DSC_0340 …och blandas med kranvatten.

Jorden tar jag ute från gatan. Lyckligtvis är det inte så mycket folk ute som behöver fundera över varför det kommer ut en mzungu från en port, fyller en kopp med jord och försvinner in igen. Jag fyller glasen med kranvatten och tillsätter en sked jord i varje. Därefter skalar och hackar jag ett frö. Rivjärnet verkar inte behövas. Likaså mortel, vilket är tur då vi inte har någon. Det finhackade fröet hälls ner i en glasflaska och jag tillsätter lite kranvatten och blandar. Syftet är att extrahera det protein/de proteiner som finns inne i fröet och är den verksamma substansen. Enkelt uttryckt fungerar det så att proteinet/proteinerna har en laddning och drar till sig partiklar från jorden som också har laddningar. På så sätt bildas större klumpar, som har lättare att sjunka till botten.

 

DSC_0344 En t-shirt får fungera som silduk
DSC_0345 De sista dropparna pressas ur och omrörning kan påbörjas

I hopp om att proteinet/proteinerna har löst sig i vattnet silar jag lösningen genom en t-shirt ner i ett av glasen och rör om. Till en början rör jag ganska kraftigt och därefter lite lugnare. Efter det låter jag glasen stå bredvid varandra och tittar till dem då och då. Jag blir lite exalterad när det redan efter några minuter går att se en tydlig skillnad. Om sanningen ska fram så var jag lite skeptisk till hur bra resultat det skulle gå att få med en så pass enkel metod. Kul att få labba lite igen! Uppskattningsvis har jag över hundra frön till att göra något med. Men först kommer Ugandapraktikanterna hit en vecka på besök. Det ska bli väldans trevligt. Och så behöver jag pilla med Excel och regndatan. Gött att vara igång igen!

DSC_0346_0 min Moringaextraktet har tillsats i glaset till vänster. Detta är precis efter att omrörningen har avbrutits.
DSC_0347_5 min Efter 5 minuter
DSC_0348_15 min Efter 15 minuter
DSC_0349_35 min Efter 35 minuter
DSC_0350_60 min Efter 60 minuter
DSC_0353 En bild ovanifrån