Koka risgrynsgröt i soffan

2013-01-16 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Julen har rusat förbi med stormsteg och det är säkert flera av er därhemma i vintersverige som hunnit koka en omgång julgröt eller två. Kanske någon har erfarenhet av risgrynsgröt som bränner vid, vilket lätt händer vid ouppmärksamhet på spisvärmen. Att koka gröt över öppen eld är något jag inte skulle ge mig på i första taget, med tanke på svårigheten att reglera värmen.

Några som har stenkoll på att laga mat över öppen eld är kvinnor på landsbygden i Kenya. Då elspisar är ovanligt lagar majoriteten av kvinnorna mat med ved eller kol. Att laga mat på detta sätt ger dock negativa effekter på miljön samtidigt som det är både tidskrävande och hälsofarligt.

Vi-skogen stödjer en bondeorganisation kallad Tek Twenyo som har uppmärksammat problematiken, som främst drabbar kvinnor i Kenya.

- Vi startade vår grupp med fokus på att underlätta livet för våra mammor, systrar och barn, säger Nobert Obwanda, sekreterare och en av två män i Tek Twenyo, en grupp på 30 personer.

Som ett svar på problemet tillverkar medlemmarna i Tek Twenyo eldfria spisar (fireless cooker). Detta är en mycket fiffig uppfinning som reducerar koktider med upp till 75 %. Och på så vis räddar den träd och liv.

 

Nobert Obwanda, sekreterare och en av få män i gruppen Tek Twenyo. Här med en eldfri spis. (Foto: A. Lethagen)

 

 

 

 

 

 

 

En eldfri spis består av en korg som är klädd med ett isolerande material på insidan. I korgen läggs en upphettad kastrull med mat. Korgen tillsluts med ett isolerat lock. Eldfria spisar används både för att laga mat och för att behålla mat eller dryck varm. (Foto: A. Lethagen)

 

Efter fem minuters riskok över öppen eld tar du grytan och lägger den i en eldfri spis i femton minuter. Restvärmen gör jobbet, utan risk för vidbränning eller överkok! Den öppna elden kan användas till nästkommande rätt eller släckas för att användas vid senare tillfälle.

Eftersom man använder mindre ved och kol när man har en eldfri spis så sparar man inte bara träd och människor utan även miljön i form av mindre koldioxidutsläpp!

Hör och häpna när jag häromdagen surfade på nätet och hittade ett recept där de tipsade om att laga risgrynsgröt i SOFFAN, en metod som fungerar precis som Tek Twenyos eldfria spisar!

Så, du som står där mitt i julstressen, med gröten bränd i kastrullen, ta och testa soff-metoden – och spara både tid och energi!

”Koka upp gröten som vanligt. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå i kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastrullpaketet i en filt och lägg det i soffan över natten.

Nästa jul kan du stolt meddela släkt och vänner att gröten de avnjuter minsann är tillagad i soffan!

På återseende,

Anna Lethagen

PS. Medlemmarna i Tek Twenyo tillverkar även tvättbara bindor. I Kenya är det nämligen ett stort problem för flickor att fullfölja skolgången när de har mens. Vid avsaknad av mensskydd och/eller toaletter stannar flickor i stor grad hemma från skolan under mens. Det resulterar i att deras skolresultat hamnar efter killarnas. Med Tek Twenyos bindor kan tjejerna gå till skolan som vanligt.

Lewnida Achieng, kassör i Tek Twenyo, tar fram ett gäng handsydda bindor. (Foto: A. Lethagen)

 

- Bindan tar ca tio minuter att sy och vi säljer dem för fyra kronor, berättar Tek Twenyos kassör Lewnida Achieng stolt.  Hon berättar att gruppen inte vill tjäna pengar. Deras mål är att göra livet lättare för människor!

Den löstagbara bindan kan rullas ihop till ett paket och återanvändas efter tvätt. (Foto: A. Lethagen)

/Anna Lethagen