Jordnötter och ett smittande skratt

2014-01-16 Av: Elsa Lindberg i kategorin: Klimatförändringar, Landsbygd, Praktikanter 2013, Tanzania

Vi är på besök i Bunda district, som ligger ungefär en timmes bilresa från Musoma. Byn vi besöker heter Nyangen och här träffar vi bondegruppen Uma vilket är en förkortning på swahili för miljöförbättring. Gruppen startade för ett år sedan och har idag 30 medlemmar. Ordförande för gruppen är Kita Msamba och det är hemma hos honom vi befinner oss.

Kita med sitt smittande skratt

Kita visar mig och Vi-skogsmederbetaren Nicholas Kabambo runt på gården.  Vi pratar om hur förändringar i klimatet har påverkat honom och vad han gjort för att kunna hantera dessa förändringar. Kita har valt att plantera många träd för att få bättre produktion. Han odlar en acer vilket är 4047kvm eller 0,4 hektar. På denna yta har han en virkesodling, ett område med citrusträd och en liten åker med jordnötter. Under träden i virkesodlingen finns det några upphöjda högar, gravar. När vi går förbi dem pekar han och berättar att där ligger hans mamma, bröder och systrar, jag räknar snabbt och ser totalt 6 gravar. Han är den enda kvar i syskonskaran.

Kitas virkes odling, kring varje träd är det en liten vallgrav och ”mur” för att vattnet ska stanna kvar kring trädet och inte rinna iväg.

Citrusträden

Jordnötsodlingen med agroforestry träd

Kita har inga djur och brister ut i ett skratt när jag frågar om han inte ens har höns. Det har han inte och det är mycket ovanligt. Fast nu funderar han på att skaffa det, han har börjat tänka på att gifta sig. Trots att han är 41år är han ogift och har inga egna barn. Det beror på gravarna i trädodlingen, när hans syskon dog blev barnen föräldralösa och han har tagit hand om dem. Nu är det bara två av dem som fortfarande går i skola, även om några av de äldre fortfarande är beroende av honom. Kita säger att man måste ta hand om sin familj och hjälpa varandra. Exempelvis så lät han en granne odla sötpotatis på hans mark och han brukar få gödsel av sina grannar eftersom han inte har boskap.

Kita visar upp och bjuder på sina jordnötter

Det är första gången som Kita odlar jordnötter, han slutade med kassava eftersom den drabbats av sjukdomar och odlar inte majs eller millets för att han fick så mycket ogräs. Ogräset tog näring från jorden och var tidskrävande att ta bort. Jordnötsodlingen ser för mig exemplarisk ut, raka rader med gröna plantor, varvat med olika agroforestry träd som är på väg att växa sig stora. Han drar upp några plantor och visar att de drabbats av sjukdom och därmed inte ger nötter.

Jordnötterna som drabbats av sjukdom

Dessutom har det regnat för lite så han vet inte om skörden kommer bli tillräckligt god. Sen visar han även plantor som är friska och ger mig nötter att äta. Än är de inte riktigt klara så de smakar lite annorlunda men ändå gott. Han får tips av Kabambo om hur han kan förbättra sin teknik som han tacksamt tar emot. Kita har det dock tryggare än de flesta, han förlitar sig inte enbart på sin skörd, för han har en jord på fem acers som han hyr ut, eftersom han inte har arbetskraft att odla den med.