Jasså, är du född på morgonen!?

2012-12-17 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Efter att ha spenderat flera veckor i Kisumu och områden häromkring har jag börjat uppmärksamma namn som återkommer mer än andra.

På väg ut i fält häromveckan berättar Jared Angira, en av Vi-skogens personal, varför vissa namn är vanligare än andra.

- Vi befinner oss i Luoland, säger Jared, och ler stort. Största delen av befolkningen här i Kisumu består av ett folkslag kallat Luo och de har sitt eget språk kallat Dholuo.

Enligt tradition ger Luo’s sina barn förnamn eller mellannamn som hänvisar till en händelse vid barnets födelse. Jared berättar att ett barn som är fött på morgonen kan få namnet Akinyi (= at morning). Är du född på kvällen får du istället heta Adiembo/Odiembo och ett barn fött på natten får namnet Atieno/Otieno. Prefixet A respektive O, som i Atieno och Otieno, berättar om personen ifråga är en hon eller en han.

Emilie Akinyi Achienga vid ett av sina praktfulla papayaträd. (Foto: Anna Lethagen)

Emily Akinyi Achienga är den första bonden vi träffar efter Jareds lektion i Luo-namn. Emily och hennes man Asha Dancan Achierija har samarbetat med Vi-skogen sedan 2009 och deras gård visar en fantastisk rikedom på grödor. Kanske har du läst om deras odlingar på Tamaras blogginlägg Lyckan att lyckas?

När Emily sträcker fram sin hand och hälsar har jag Jareds Lou-lektion färskt i minnet och jag hör mig själv säga ”Akinyi! Då är du född på morgonen!” Emily spricker upp i ett leende och tittar förvånat på vår kollega från Vi-skogen.

Med sitt skratt bekräftar hon min nyvunna kunskap.

Till nästa gång,

Anna Akinyi Lethagen

PS. En känd Luo som ni säkert känner till är Barack Obama Senior, alltså pappan till USAs president Barack Obama. Namnet Obama betyder ”sned/svagt lutande på Doluho.

 

/Anna Lethagen