”Jag vann den här vattentanken tack vare mina träd”

2015-02-05 Av: Linda Andersson i kategorin: Rwanda

KaberaInnocent_Rwanda_20150113-(43)Webb Kabera Innocent – modellbonden som lär ut nya metoder till grannarna i sin by i Rwanda. Och samtidigt planterar en sisådär 1000 träd.

Det är en mycket stolt Kabera Innocent som jag möter på gårdsplanen i byn Kimisebeya, Rwanda. Han är van att ta emot besök, det märks. Handslaget rejält. Stegen snabba. Han berättar. Jag frågar knappt. Han är van. För Kabera är en av Vi-skogens modellbönder; en bonde som visar upp sin gård för andra bönder i området så att de kan lära sig nya metoder – direkt från grannen.

- Några av bönderna häromkring som jag själv utbildat har till och med planterat fler träd än vad jag har!

Det betyder väldigt många träd. För bara på Kabera Innocents gård har det blivit en sisådär 1 000 träd under åren. Grevillea. Papaya. Apelsin. Cederera. Kaffe. Nu är han agroforestryveteran och utbildar sina grannar i metoden. Det är ett effektivt sätt att föra ut nya odlingssätt, visa upp beprövade trädsorter – och berätta om sånt som inte har funkat så bra.

För ska man överleva på sin gård i Rwanda så måste man lära av sina misstag. Och våga ta till sig nyheter. För här är åkrarna många och små. Gemensamt är att de flesta ligger på branta kullar vilket gör att den näringsrika jorden rinner bort, om inte något står i vägen förstås. Till exempel träd. Nyttan med träden på Kaberas gård är tydlig.

- De här grevilleaträden till exempel, de gör att den näringsrika jorden stannar kvar och förhindrar jorderosion, men samtidigt ger bladen kompost. Grenarna använder jag till ved och de små pinnarna sticker jag ner i marken så att bönorna får klänga på dem.

Jodå, Kabera Innocent är stolt. Inte minst över sina träd.

- Tack vare att jag planterat så många träd så vann jag den här vattentanken i en jordbrukstävling i vår region, säger Kabera och visar upp en stor svart plasttank som samlar upp regnvatten från hustaket.

En ovanätad bonus, från oväntat håll, som Kabera inte väntade sig när han engagerade sig i Vi-skogen för fyra år sedan. Kabera är idag Vi-skogens länk ut till bönderna. Han är den som grannarna kan fråga om råd när inte fältpersonalen är på plats. Han är någon att luta sig mot i sina beslut. En stolt agroforestryveteran.

KaberaInnocent_Agroforestry_Rwanda_20150113-webb Agroforestry – samplantering av träd och grödor.