Introduktion på Vi-skogens kontor i Masaka, Uganda

2012-10-24 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

137 kilometers resa sydväst om huvudstaden Kampala återfinns staden Masaka. En stad starkt präglad av Idi Amins härjningar på 1970-talet och som sällan attraherar några turister i deras jakt på bergsgorillor och vulkaner. Husen framstår som slitna och eftersatta mot den gröna fonden av träd och växtlighet. I vart och vartannat träd tronar imponerande storkar under den starka solen.

Mitt i allt detta ligger Vi-skogens lokalkontor.

När vi klev in på kontoret för första gången möttes vi av en öppen famn. Bokstavligen. Lika snabbt som vi blev en i staben blev vi också satta i arbete. Eller snarare under fortbildning.

Trots att vi inte har gjort annat än att läsa in oss på Vi-skogens arbetsmetoder de senaste två månaderna är det mycket att sätta sig in i och försöka förstå. Trädplantering i all ära, men Vi-skogen är så mycket mer.

Det går inte en timme utan att vi fascineras och imponeras av hur så mycket kompetens kan samlas under ett och samma tak. Harriet har stenkoll på skolprojektet Farmers of the Future, James är killen med koll om man behöver teknisk support och Paul är kontorets egen personalansvarige.

Och så är det vi – Evelina, Jonatan och Agnes – praktikanterna. Vår roll i det hela är att se, lära, och sprida vidare. Ett spännande uppdrag som vi, med kameran och pennan i högsta hugg, tog oss an redan dag ett. Som en introduktion till Vi-skogens arbete i regionen besökte vi en demonstrationsgård där teoretiska metoder får göra plats för praktisk tillämpning. Där fick vi träffa Noeline Nansamba som glatt visade oss runt bland fruktträd, bränslesnåla spisar och svampodlingar.

Hon förklarade hur alltihop hänger ihop; hur trädplantering kan leda till fattigdomsbekämpning, hur man bygger sin egen kompost och hur man odlar svamp ur plastpåsar. Det är ingen ände på uppfinningsrikedomen. Och än bättre – det fungerar.

Ständigt söker sig nyfikna bönder och organisationer till demonstrationsgården för att lära sig om agroforestry och få stöd att förändra sin livssituation. De allra flesta hittar något som passar dem. Men framför allt har en process startat – det första steget mot en hållbar utveckling.

/Evelina, Jonatan och Agnes

Comments are closed.